"Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo

"Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, a fost selectat în competiţia de lungmetraje a Festivalului de Film de la Sarajevo (23 - 31 iulie), în competiţia de scurtmetraje fiind incluse peliculele "Lord", de Adrian Sitaru, şi "Derby", de Paul Negoescu, potrivit site-ului evenimentului.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo

"Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

De asemenea, în competiţia de lungmetraj a fost selectată coproducţia românească "Bibliothèque Pascal", de Szabolcs Hajdu (Ungaria/ Germania/ Marea Britanie/ România).

Filmul "Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu, care este căsătorit cu Adriana de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca, medic stomatolog în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.

Din distribuţia filmului fac parte Mirela Oprişor, Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu.

Pelicula românească a fost prezentată în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2010, pe 13 mai, şi a primit cronici elogioase din partea mai multor publicaţii americane (Variety, New York Magazine etc.), dar şi a cotidianului francez Le Monde şi a Agence France-Presse (AFP).

"Marţi, după Crăciun" a obţinut un credit de 1.366.300 de lei (aproximativ 318.000 euro) în urma concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2008.

Filmul "Bibliotheque Pascal" spune povestea Monei Paparu, cetăţean român de origine maghiară. Plecată la mare, Mona Paparu îl întâlneşte pe Viorel (Andi Vasluianu), care este un urmărit general, dar care o fascinează prin imaginaţia sa bogată. Cei doi îşi petrec noaptea împreună, din această relaţie scurtă rezultând un copil - Viorica. Când Viorica avea doar trei ani, Mona se reîntâlneşte cu tatăl său, pe care nu îl revăzuse de mult timp, Gigi Paparu (Răzvan Vasilescu). Acesta o duce cu el în Germania, unde o vinde, după care este omorât de cei cărora le-o dăduse. Mona o lasă pe Viorica cu mătuşa sa Rodica (Oana Pellea), care este ghicitoare. După ce a fost vândută, Mona ajunge să lucreze în Marea Britanie pentru Pascal, ca prostituată într-un bordel de lux. Între timp, autorităţile o iau pe Viorica din custodia mătuşii Rodica. Când se întoarce în ţară, Mona vrea să îşi ia fiica înapoi şi spune autorităţilor o poveste halucinantă şi nimeni nu o crede.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Marius Bodochi, Marius Manole, Mihai Constantin, Florin Piersic Jr.

Filmul "Bibliothèque Pascal" este o coproducţie Filmpartners/ Katapultfilm, cu participarea GillesMann Filmproduktion şi cu sprijinul TV2 şi Eurimages.

În competiţia de lungmetraj a Festivalului de la Sarajevo se regăsesc şi peliculele "Inside America", de Barbara Eder, "Jasmina", de Nedžad Begović, "Sevdah for Karim", de Jasmin Duraković, "Tilva Rosh", de Nikola Ležaić, "Adrienn Pal", de Ágnes Kocsis, "Tender Son - The Frankenstein project", de Kornél Mundruczó, şi "Vavien", de Engin Gűndaydin.

Totodată, în competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost selectate, pe lângă "Lord", de Adrian Sitaru, şi "Derby", de Paul Negoescu, peliculele "Stanka Goes home", de Maya Vitkova, "Starting Over", de Ines Tanović, "3000 Lives of Butterflies", de Saša Perić, "No Sleep Won't Kill You", de Marko Meštrović, "Red", de Sonja Tarokić, "You're Out", de Max Liebich, "I already am Everything I want to have", de Dane Komljen, şi "Yellow Moon", de Zvonimir Jurić.

Pe de altă parte, în secţiunea specială Focus, Festivalul de Film de la Sarajevo va prezenta mai multe pelicule, printre care lungmetrajele româneşti "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Medalia de Onoare", de Călin Netzer.

De asemenea, lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat în Open Air Programme al festivalului. Peliculele "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, au fost selectate în competiţia dedicată documentarelor a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Anul acesta, regizorul Cristi Puiu este preşedintele juriului competiţiei de lungmetraje la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune. A beneficiat, de-a lungul timpului, de invitaţi importanţi, precum Martin Scorsese, Darren Aronofski, Bono, dar a şi oferit sprijin financiar tinerilor artişti din zonă.

În 2010, unul dintre invitaţii de onoare ai festivalului este actorul american Morgan Freeman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici