"Marţi, după Crăciun" şi "Lumea văzută de Ion B.", la Festivalul de Film de la Ierusalim

Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, şi documentarul "Lumea văzută de Ion B", de Alexander Nanau, vor fi prezentate în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Ierusalim (8 - 17 iulie), informează site-ul evenimentului.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului "Marţi, după Crăciun" şi "Lumea văzută de Ion B.", la Festivalul de Film de la Ierusalim

"Marţi, după Crăciun" şi "Lumea văzută de Ion B.", la Festivalul de Film de la Ierusalim (Imagine:Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu, care e căsătorit cu Adriana de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentistă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.

Din distribuţia filmului fac parte Mirela Oprişor, Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu.

Pelicula românească a fost prezentată în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, pe 13 mai, şi a primit cronici elogioase din partea mai multor publicaţii americane (Variety, New York Magazine etc.), dar şi a cotidianului francez Le Monde şi a Agence France-Presse (AFP).

"Marţi, după Crăciun" a obţinut un credit de 1.366.300 de lei (aproximativ 318.000 euro) în urma concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2008.

Filmul lui Alexander Nanau, "Lumea văzută de Ion B.", prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate. Filmul oferă o perspectivă asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au învăţat să ascundă pentru a-şi păstra adevărul interior şi a supravieţui regimului comunist.

"Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi se află în prezent în circuitul festivalurilor internaţionale.

Filmul este produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, în colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema şi SVT Sweden.

La Festivalul de Film de la Ierusalim va fi proiectat şi scurtmetrajul "Renovare", în regia lui Paul Negoescu, în secţiunea filmelor prezentate în competiţia de scurtmetraje a Academiei Europene de Film pentru 2009.

La prezentarea peliculelor româneşti în festival, care este susţinută de Institutul Cultural Român (ICR) de la Tel Aviv, se adaugă prezenţa invitaţilor Alexandru Baciu, co-scenarist la pelicula "Marţi, după Crăciun", Maria Popistaşu, actriţă principală din acelaşi film, şi Alexander Nanau, regizorul documentarului "Lumea văzută de Ion B.", care vor discuta cu publicul după proiecţii.

Festivalul de Film de la Ierusalim va avea loc în perioada 8 - 17 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici