- Home
- Cultură-Media
- VENEŢIA, (22.09.2008, 11:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Măşti şi artă contemporană românească, la Veneţia
O expoziţie de măşti ce ilustrează tradiţii româneşti de Anul Nou, semnată de Dragoş Lumpan, şi una de artă contemporană, realizată de artişti sibieni, vor fi prezentate în cadrul celei de-a IX-a Bienale de Arhitectură veneţiene de către Institutul de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Urmărește
397 afișări
Măşti şi artă contemporană românească, la Veneţia
Expoziţia "Urşi şi alte măşti", realizată de Dragoş Lumpan, va fi vernisată, marţi, la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Expoziţia prezintă o serie de obiceiuri tradiţionale româneşti, în special cele de Anul Nou, care sunt centrate pe simbolistica măştii.
Dragoş Lumpan încearcă să scoată aceste obiceiuri din zona pseudo-folclorului excesiv popularizat, să ilustreaze migrarea şi urbanizarea lor şi să le evidenţieze dimensiunea autentică atât pentru publicul din România, cât şi din alte ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cunoscut ca autor al albumului "Chipuri de viaţă monahală", realizat la mănăstirea Sihăstria Putnei, Dragoş Lumpan a lucrat timp de cinci ani la expoziţia pe care o va prezenta la Veneţia, desfăşurând sesiuni fotografice la Vintileasca, Ruginoasa, Rotăria, Comăneşti, Dofteana, Dărmăneşti şi Crasna, în această ultimă localitate Anul Nou sărbătorindu-se pe stil vechi.
De asemenea, Lumpan a colaborat cu doi cercetători de la Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu", prof. univ. dr. Ion Ghinoiu şi dr. Alina Ioana Ciobănel.
Vernisajul va avea loc marţi, de la ora 18.30, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 6 octombrie.
În aceeaşi zi, în cadrul bienalei, se deschide şi o expoziţie de artă contemporană românească, realizată de filiala Artiştilor Plastici sibieni din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Artişti, cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani, abordează în expoziţia "Arta contemporană a Sibiului" realismul figurativ, expresionismul, suprarealismul sau arta abstractă.
Protagoniştii expoziţiei, ce va rămâne deschisă până pe 30 septembrie, la Palatul Correr, sunt Maria Olimpia Tudoran Ciungan, vicepreşedintele filialei Artiştilor Plastici sibieni, Ioan Cândea, Marcela Froman şi Andrei Szabo, profesori la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Sibiu, şi Liviu Ciungan, pictor restaurator.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi-a propus să prezinte în acest an expresia contemporană a Sibiului, după ce, în 2006 şi 2007, a găzduit două expoziţii care au făcut cunoscută publicului veneţian arta veche a acestui oraş, în contextul evenimentelor sub genericul "Sibiu - Capitală Culturală Europeană".
Cenaclul Artiştilor Plastici din Sibiu, înfiinţat în 1951, a devenit, patru ani mai târziu, filiala Artiştilor Plastici sibieni, din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Cele două expoziţii româneşti ce vor fi prezentate la Bienala de Arhitectură de la Veneţia sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe