Matei Vişniec: „Angajare de clovn” a fost ultima mea piesă scrisă înainte să plec din România
"Nu pot să vă spun decât că resimt o emoţie extraordinară să mă aflu lângă domnul Albulescu, e un zeu pentru mine (…)", a declarat , referindu-se la actorul Mircea Albulescu, unul din protagoniştii piesei "Angajare de clovn". "E un lucru extraordinar că s-a închis o buclă colaborând cu Mircea Albulescu", a spus dramaturgul, adăugând că a scris multe dintre piesele sale gândindu-se la actorii din generaţia lui Mircea Albulescu.
Pe de altă parte, Matei Vişniec s-a arătat încântat că mai există teatru radiofonic, într-o "lume în care imaginea e totul, publicitatea ne bombardează cu imagine".
Despre textul "Angajare de clovn", Matei Vişniec a mărturisit că l-a scris într-o perioadă în care se simţea "obosit", fiind din ce în ce mai greu de suportat regimul comunist şi cenzura impusă de acesta, care, de altfel, determină "exilul" său la Paris. "Poate am scris o piesă care va rezista în istoria literaturii române, e ultima piesă pe care am scris-o în România, eram obosit, nu mai voiam să scriu nici teatru. Este o piesă realistă din punctul meu de vedere, sunt nişte oameni vii care se întâlnesc şi discută, iar faptul că după 20 de ani emoţionează îmi dă speranţă că poate nu mi-am irosit viaţa în scris. Vă mulţumesc că mă ţineţi în viaţă, în definitiv", a mai afirmat Matei Vişniec.
Regizorul Gavril Pinte a ţinut să le mulţumească colegilor săi de la Teatrul Radiofonic, pentru că "nu au făcut ei înaintea" sa acest spectacol.
Matei Vişniec, Gavril Pinte, şi Constantin Drăgănescu au participat la audiţia spectacolului şi la discuţiile cu publicul la Ramada Majestic.
"Angajare de clovn", o piesă care vorbeşte despre condiţia umană şi falsele ei strategii de supravieţuire, a primit Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991. "Aşa e viaţa, când ajungi bun de aruncat la gunoi, mai bine să te arunci la gunoi", "Ce s-o mai lungim, v-aţi tâmpit", "Sunt singurul clovn bătrân bun", "O fantomă în piele de om, asta eşti Pepino" – sunt unele dintre replicile a trei prieteni vechi, foşti colegi la circ care se întâlnesc din cauza unui anunţ pentru angajarea unui clovn bătrân.
Spectacolul radiofonic "Angajare de clovn", realizat după textul acestui dramaturg exersat în dialogul post-absurd, a fost difuzat pe 17 februarie, în premieră, la , în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani", un program complex de promovare şi aprofundare a dramaturgiei naţionale contemporane, iniţiat şi coordonat de Magda Duţu.
"Propunerea de a realiza şi varianta radiofonică vine din partea regizorului Gavril Pinte. Distribuţia este una extraordinară şi oferă un spectacol de o deosebită valoare artistică", a spus coordonatoarea proiectului.