Maya Simionescu: Ştiinţa este infinită precum Coloana lui Brâncuşi

Academicianul Maya Simionescu, care a primit, joi, în cadrul unei ceremonii organizate la Reşedinţa Franţei din Bucureşti, distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, a declarat că "ştiinţa este infinită precum Coloana lui Brâncuşi".

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Maya Simionescu: Ştiinţa este infinită precum Coloana lui Brâncuşi

Maya Simionescu: Ştiinţa este infinită precum Coloana lui Brâncuşi

Distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare i-a fost conferită academicianului Maya Simionescu de către Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România, care a prezentat pe scurt parcursul profesional al acesteia.

Maya Simionescu este director al Institutului de biologie şi patologie celulară "Nicolae Simionescu" - instituţie membră a UNESCO Molecular Cell Biology Network -, preşedinte al secţiei de biologie a Academiei Române, doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi autoare a sute de articole ştiinţifice în reviste naţionale şi internaţionale.

"Sunt profund onorată să primesc această distincţie acordată de preşedintele Republicii Franceze, (...) în prezenţa unor prieteni români, dar şi a unora veniţi din străinătate. (...) Onoarea pe care mi-o acordaţi astăzi aparţine, în aceeaşi măsură, Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă şi Academiei Române", a spus Maya Simionescu.

De asemenea, academicianul Maya Simionescu a mărturisit că Marie Curie a fost şi este modelul său în viaţă, datorită cercetărilor pe care le-a realizat. Totodată, aceasta a precizat că, în timp ce îşi făcea studiile universitare, l-a cunoscut pe Nicolae Simionescu, care i-a devenit mentor şi i-a arătat frumuseţea şi secretele cercetării.

În discursul său, Maya Simionescu a amintit şi de perioada petrecută cu profesorul George Emil Palade ( medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină) în Statele Unite ale Americii.

"Profesorul George Palade a reuşit să mă scoată din România comunistă. Alături de acesta am colaborat la Institutul Rockefeller şi la Universitatea Yale din SUA. Acolo era o altă filosofie de viaţă, o altă cultură", a spus academicianul.

La evenimentul care a avut loc la Reşedinţa Franţei din Bucureşti au participat prieteni şi apropiaţi ai academicianului Maya Simionescu, printre care fostul premier Petre Roman şi academicienii Constantin Bălăceanu - Stolnici, Valentin Vlad şi Eugen Simon.

Cercetările academicianului Maya Simionescu au condus-o la un avans ştiinţific în domeniul mecanismelor celulare şi moleculare ale sistemului cardiovascular. Pentru remarcabila sa activitate de cercetare, Maya Simionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii printre care celebrul "Premiu L'Oréal-UNESCO pentru femeile din domeniul ştiintei", care i-a fost atribuit în 2001.

În anul 2008, preşedintele Traian Băsescu a decorat-o pe Maya Simionescu cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Legiunea de Onoare (Legion d'Honneur) este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în anul 1802 şi acordată neîntrerupt din 1804 până în prezent. Este o decoraţie care şi-a menţinut de-a lungul anilor o strălucită reputaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici