- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.04.2015, 14:33)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MC îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Castelul Pogány din Retezat
Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentul Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Naţional, unul dintre puţinele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare.
Urmărește
172 afișări
MC îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Castelul Pogány din Retezat (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Castelul Pogány din Retezat/ Hunedoara şi-a câştigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Naţional Retezat, dar şi datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány - parte a elitei transilvănene din secolul al XIX-lea, informează Artmark.
Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriţei Margit Pogány, modelul şi iubita lui Constantin Brâncuşi. "Domnişoara Pogány" este una dintre celebrele opere ale lui Brâncuşi, diferite versiuni ale operei aflându-se în instituţii prestigioase, precum Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi Muzeul de Artă din Philadelphia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Recordul pentru una dintre versiuni, "Domnişoara Pogány II", a fost stabilit în 1997, la o licitaţie a casei Christie's de la New York, pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogány, format din castel şi un parc dendrologic de 17 hectare, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma - beneficiind de o reducere faţă de evaluare - de 500.000 de euro.
Sub deviza "nu există viitor fără istorie", Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulaţie şi în valoare şi a monumentelor uitate. Cu soluţii pragmatice pentru conservarea şi valorificarea castelelor şi monumentelor de artă, Artmark Historical Estate îşi propune să recupereze şi conserve valorile autentice româneşti prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite.
Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată.
Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.
Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).
Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. "Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră", declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfârşitul lunii ianuarie.
Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. "La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză", a declarat acesta.
Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe