MCC anchetează incendiul de la Moara lui Assan

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a declanşat o anchetă cu privire la incendiul izbucnit marţi noaptea la Moara lui Assan, un monument istoric de importanţă naţională, a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului MCC anchetează incendiul de la Moara lui Assan

MCC anchetează incendiul de la Moara lui Assan (Imagine: www.protv.ro)

Clădirea din ansamblul Moara lui Assan la care a izbucnit un incendiu, marţi noaptea, a fost distrusă în proporţie de 90%, a declarat pentru MEDIAFAX Sergiu Luchian, consilier superior la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi membru în echipa care a analizat situaţia la faţa locului.

Sergiu Luchian a făcut parte din echipa de reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu cultural naţional a Municipiului Bucureşti care s-a deplasat la Moara lui Assan pentru a analiza situaţia rezultată în urma incendiului izbucnit, marţi noaptea, la monumentul istoric de importanţă naţională.

"Tot ansamblul Morii lui Assan este clasat ca monument istoric de categorie A. Din acest ansamblu de clădiri, din fericire, nu a ars corpul principal, ci un corp chiar de lângă cel principal, care are însă o valoare istorică deosebită. Clădirea este distrusă în proporţie de 90%, au rămas doar zidurile în picioare. Am făcut nişte fotografii şi o să vedem ce măsuri se pot lua pentru refacerea corpului, în condiţiile în care se găsesc documente în arhive pentru refacerea lui", a spus Sergiu Luchian.

El a mai precizat că reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură nu au reuşit să discute cu proprietarii Morii lui Assan. "Sunt mai mulţi proprietari. Am reuşit să discutăm doar cu directorul general al fabricii, care nu ştia ce s-a întâmplat", a precizat consilierul.

Sergiu Luchian a mai spus că, în momentul de faţă, nu se cunosc cauzele incendiului, ancheta fiind în curs.

"Am trimis la faţa locului o echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care va evalua situaţia. În acelaşi timp, Poliţia a demarat o anchetă. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasă a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe clădiri în cadrul Morii lui Assan şi a ars o clădire secundară", declarase anterior Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

El a precizat că situaţia Morii lui Assan este mai complicată din punctul de vedere al proprietăţii. "Noi am făcut sesizări repetate privind starea de decădere a monumentului istoric, am atras atenţia proprietarilor că nu se ocupă temeinic de întreţinerea monumentului, aşa cum prevede Legea monumentelor istorice", a explicat Virgil Niţulescu.

El a precizat că, în cazul în care se va dovedi că incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis riscă să fie pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani. "Dacă se va dovedi că a fost un incendiu provocat, potrivit Legii monumentelor istorice, aceasta este infracţiune şi se pedepseşte penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru distrugerea unui monument istoric", a mai precizat secretarul general al MCC.

Un incendiu de proporţii a izbuncit marţi noaptea, în jurul orei 4.30, la o fostă fabrică de pâine din zona Obor, Moara lui Assan, pentru stingerea căruia au intervenit 80 de pompieri. La faţa locului au fost trimise 13 maşini de pompieri, două autospeciale cu apă şi spumă şi o autoscară.

Incendiul a fost stins după aproximativ trei ore, fiind nevoie de intervenţia a 80 de pompieri, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. Acţiunea a fost coordonată de şeful ISU Bucureşti, generalul Aurel Udor.

Nu au existat victime, iar autorităţile au început investigaţiile pentru a determina cauza incendiului.

Fabricile Assan s-au dezvoltat între anii 1853 şi 1948, pornind de la o mică instalaţie de prese pentru ulei, mişcate cu forţa oamenilor şi câteva pietre de măcinat grâne, mişcate cu cai. În locul acestora, care au fost demolate, a început, în 1853, construcţia morii acţionate cu motor termic. În 1894 a fost înfiinţată o nouă secţie de lacuri şi culori, iar în anul 1903, când a fost sărbătorită o jumatăte de secol de la înfiinţare, s-au mai adăugat câteva construcţii. În 1903 s-a construit un nou siloz de grâne, care a fost, la acea dată, cea mai înaltă clădire din Bucureşti - 41 metri înălţime - şi care avea o capacitate de 700 de vagoane. După 1903, moara Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie, iar în iunie 1930, a fost transformată în Societate Anonimă pe Acţiuni, sub denumirea "Fabricele Assan", care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri şi culori, săpunuri şi chit. În august 1943, s-au introdus gazele naturale.

Fabricile au fost construite de industriaşul Gheorghe Assan şi conduse întâi de el, şi mai apoi de fii săi, Gheorghe şi Bazil Assan.

Prin naţionalizarea societăţilor private din 1948, Fabricile Assan au fost împărţite în două - Fabrica de morărit şi panificaţie "Grâul" şi Fabrica de ulei S.C. Solaris S.A.

Moara lui Assan era înscrisă pe Lista monumentelor istorice din România, fiind considerată monument istoric de categoria A.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici