MCCPN ia în considerare două variante de exploatare a Castelului Bran

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional ia în considerare două variante de exploatare a Castelului Bran, cea a unui parteneriat stat-privat şi cea a achiziţionării castelului de către stat, a declarat, joi, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului MCCPN ia în considerare două variante de exploatare a Castelului Bran

Ministrul Culturii Theodor Paleologu (S) şi Arhiducele Dominic de Habsburg(D) (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Theodor Paleologu s-a întâlnit, joi, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), cu Dominic de Habsburg şi avocaţii acestuia, pentru a discuta modalităţile de gestionare a Castelului Bran, revenit în posesia arhiducelui.

După încheierea discuţiilor, ministrul Culturii a declarat că o primă variantă pentru exploatarea Castelului Bran este cea a unui parteneriat stat-privat, pentru păstrarea muzeului din castel. De altfel, Paleologu a declarat că va încerca să includă chestiunea legată de Castelul Bran pe agenda şedinţei de Guvern de joi, urmând ca vineri să meargă la Bran pentru a discuta cu primarul şi cu directorul muzeului.

Paleologu a declarat că speră ca soluţia pe care o vor adopta să fie un exemplu pozitiv de valorificare a patrimoniului, adăugând că principiul de bază al negocierilor a fost păstrarea muzeului de la Bran. Ministrul a mai spus că "flexibilitatea este totală de ambele părţi".

"Statul ar avea beneficii pe termen lung şi ar participa la proiectele culturale şi de dezvoltare regională pe care le are Dominic de Habsburg", a apreciat Paleologu.

Paleologu a spus că, pe lângă cele două variante de exploatare a Castelului Bran - parteneriatul public-privat şi achiziţionarea castelului de către stat -, a fost luată în considerare şi varianta de închidere a muzeului, acesta fiind, însă, "cel mai prost scenariu".

"Sunt foarte bucuros că ministrul înţelege perfect ce ne dorim noi", a declarat, la rândul lui, Dominic de Habsburg, care a spus că îşi doreşte ca Branul "să rămână un centru pentru România şi chiar pentru lume, pentru că fiecare turist care vine în România vrea să mergă acolo".

Dominic de Habsburg a sosit la Bucureşti miercuri, fiind însoţit de cele două surori ale sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer. 

El a mai spus că va pleca din ţară pe 3 februarie şi că s-ar putea întoarce în România peste o lună, pentru că are multe treburi de rezolvat până la preluarea administrării castelului.

Citeşte şi:

Dominic de Habsburg: Vrem să păstrăm Castelul Bran ca muzeu

Transformarea Castelului Bran în muzeu privat, discutată joi

Castelul Bran ar putea fi transformat într-un muzeu privat

Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran, în atenţia Parchetului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici