- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.05.2011, 16:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MCPN: Proiect de hotărâre privind recunoaşterea Fundaţiei Inter-Art ca fiind de utilitate publică
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a elaborat un proiect de hotărâre privind recunoaşterea Fundaţiei Inter-Art ca fiind de utilitate publică, se arată pe site-ul ministerului.
Urmărește
26 afișări
În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre se arată că fundaţia Inter-Art desfăşoară activităţi de interes general, în scop nepatrimonial şi a dobândit personalitate juridică în 1999.
"Scopul Fundaţiei Inter-Art este sprijinirea şi organizarea activităţilor cultural-artistice din ţară şi din străinătate. Printre obiectivele avute în vedere la realizarea scopului propus, se regăsesc: organizarea de tabere de creaţie naţionale şi internaţionale, organizarea de expoziţii de grup şi personale, organizarea de ateliere de creaţie pentru artişti pe domenii de activitate, organizarea de expoziţii Mail Art, înfiinţarea de galerii de artă sau muzee de artă a fundaţiei şi asigurarea funcţionării acestora, sprijinirea cu burse a tinerilor artişti şi critici de artă, organizarea de manifestări culturale, sportive, educative, de concerte şi festivaluri de muzică, lansări de albume, organizarea, de asemenea, a unor activităţi cu caracter umanitar, baluri de caritate, activităţi de binefacere şi de asistenţă socială, colaborarea cu fundaţii şi alte organisme de profil din ţară şi străinătate. Totodată, fundaţia organizează cursuri de calificare pe diferite domenii şi culege informaţii privind situaţia locurilor de muncă, având ca finalitate prezentarea acestor informaţii persoanelor în căutarea unui loc de muncă", se arată în nota de fundamentare.
Fundaţia Inter-Art a desfăşurat numeroase evenimente, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Urmărind sprijinirea tinerilor talentaţi, fundaţia organizează anual Tabăra Internaţională de Creaţie pentru Tineret Inter-Art, Aiud, în domeniul artelor vizuale şi Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art, Aiud. Acestea se desfăşoară în scopul promovării artei contemporane, cât şi consolidării unei tradiţii deja formate şi promovarea imaginii României în lume.
"Prin variatele şi nenumăratele participări la evenimente de marcă, fundaţia a dus mesajul comunicării prin artă în aproape toate colţurile lumii. Între acestea, se remarcă expoziţia de la Woodrow Wilson Center din Washington DC, precum şi expoziţia internaţională de la Sediul ONU din New York", se mai spune în notă.
În temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, Fundaţia Inter-Art s-a adresat Secretariatului General al Guvernului în vederea recunoaşterii statutului de utilitate publică.
În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Fundaţiei Inter-Art, constatând, din documentele prezentate, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.
Având în vedere rolul asociaţiei în promovarea şi stimularea creativităţii, a creaţiei contemporane, ca factor inconturnabil în dezvoltarea umană şi în creşterea calităţii vieţii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional propune Guvernului României, prin proiectul de hotărâre, recunoaşterea Fundaţiei Inter-Art ca fiind de utilitate publică.
Potrivit Ordonanţei Guvernului 26/2000 aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei următoarele drepturi şi obligaţii: dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică, dreptul de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte că asociaţia sau fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică, obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea, obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale: orice persoană interesată) şi obligaţia de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Fundaţia Inter-Art a fost înfiinţată în anul 1998 în vederea bunei organizări a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud, una din principalele sale activităţi. Tabăra a fost inaugurată în 1996, la iniţiativa artistului plastic aiudean Ştefan Balog, în prezent preşedintele Fundaţiei Inter-Art, se arată pe site-ul fundaţiei.
În zece ani de la înfiinţare, tabăra a reunit 158 de artişti diferiţi din 33 de ţări de pe toate continentele lumii. A reuşit să se impună atât pe plan naţional, cât şi internaţional prin numărul mare de ţări participante, multitudinea secţiunilor (pictură, grafică, gravură, sculptură, artă foto-video, instalaţie, design vestimentar) şi prin programul său complex. Este cotată drept una dintre cele mai importante tabere de creaţie din Europa de Est, se mai spune pe site.
Născut pe 6 iunie 1968, la Aiud, Ştefan Balog a absolvit Colegiul "Bethlen Gábor" din localitate şi a urmat apoi cursurile Şcolii de Arte din Alba Iulia (1992 - 1995) şi Universităţii Americane din Bucureşti (1998 - 1999). Expune regulat în ţară şi în străinătate, din 1993, când a participat la Concursul internaţional de machete timbre poştale de la Tokyo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe