- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK, (06.12.2010, 18:15)
- , Ilie Fugaru, corespondent MEDIAFAX la New York ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Medalia de onoare" şi "Lumea văzută de Ion B.", favoritele publicului la New York
"Medalia de onoare", de Călin Netzer, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, au fost peliculele care au câştigat premiul publicului la Festivalul de Film Românesc de la New York, care s-a încheiat duminica seară, transmite corespondentul MEDIAFAX în metropola americană.
Urmărește
25 afișări
"Medalia de onoare" şi "Lumea văzută de Ion B."(Foto), favoritele publicului la New York
Festivalul, aflat la cea de-a cincea ediţie şi organizat de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Transilvania Film, aduce anual, la începutul lunii decembrie, la New York, cele mai reprezentative producţii cinematografice româneşti din timpul anului, într-o serie de proiecţii la Cinematograful Tribeca. Anul acesta, evenimentul a beneficiat şi de sprijnul HBO România, producătorul a trei filme din festival.
"Am avut o ediţie cu toate proiecţiile vândute şi cozi la bilete, ceea ce este o mare satisfacţie, pentru că asta înseamnă că festivalul a devenit un adevărat eveniment newyorkez", a declarat Corina Şuteu, directorul ICR New York. Anul acesta, organizatorii au inclus în program, pe durata a trei zile, zece lungmetraje, printre care filme recente ca "Aurora", de Cristi Puiu, "Marţi după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", dar şi producţii deja prezentate la festivaluri internaţionale, ca "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Felicia înainte de toate" şi "Francesca". Spectatorii au avut posibilitatea să evalueze filmele la finalul fiecărei proiecţii, alegând una din trei opţiuni: foarte bun, bun şi mai puţin bun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Prezenţa inedită a lui Victor Rebengiuc, protagonistul filmului "Medalia de onoare", a contribuit, de asemenea, la succesul ediţiei din acest an a festivalului. Cu o prezenţă de spirit deosebită, el a răspuns întrebărilor publicului după fiecare din cele două proiecţii ale filmului, iar în ultima zi a festivalului a susţinut monologul "Legenda Marelui Inchizitor" - un text din "Fraţii Karamazov", despre libertatea umană şi autoritatea pământească, pentru care a fost răsplătit cu îndelungi ovaţii.
"Este un text pe care îl interpretez la ora actuală în ţară şi care dezleagă oarecum misterul obedienţei noastre faţă de autorităţi, faţă de oameni care ştiu cum să-ţi ia libertatea în schimbul unui codru de pâine. Textul este foarte actual şi eu vreau să îl fac auzit şi poate, înţelegându-l, oamenii vor şti cum să acţioneze", a spus Rebengiuc.
Marele actor a răspuns şi unor întrebări legate de actorie şi condiţia filmului românesc în perioada comunistă. "Regizorii noştri nu au putut să se afirme pentru că a existat o cenzură foarte puternică, ei nu puteau să facă un film de critică socială, politică sau ideologică aşa cum făceau cehii sau polonezii sau ungurii. La noi, cenzura a fost mult mai puternică şi, în acelaşi timp, solidaritatea regizorilor a fost mult mai slabă decât în ţările care ne înconjoară", a mai spus acesta. El a dat ca exemplu filmul "De ce trag clopotele, Mitică?", realizat în 1980, de Lucian Pintilie, producţie care nu a putut fi văzută de public decât un deceniu mai târziu. Filmul a fost prezentat în ultima seară a festivalului, în cadrul unei retrospective.
Monica Bârlădeanu, protagonista filmului "Francesca", prezentă şi ea la festival, a apreciat oportunitatea evenimentului. "Din spirit de dor de ţară, mă aşteptam la prezenţa unui public românesc, dar, în plus, am întâlnit şi un public american foarte entuziast, ceea ce a fost extraordinar. Cred că ICR a făcut o treabă foarte bună susţinând filmul românesc şi ajutându-ne să ne expunem munca unui public care altfel n-ar fi avut acces la aceste filme, pentru că foarte multe din filmele prezentate aici nu au distribuţie în Statele Unite", a declarat ea.
Festivalul de Film Românesc de la New York s-a desfăşurat în perioada 3 - 5 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe