Conceput în colaborare cu ONG-urile SkyTruth şi Oceana, această aplicaţie a fost prezentată vineri la Sydney cu ocazia Congresului mondial al parcurilor naturale, o reuniune organizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).
„Combinaţia dintre cloud computing (stocare de date pe internet, n.r.) şi megadate permite conceperea unor noi instrumente pentru a vizualiza, a înţelege şi, în anumite cazuri, a inversa fenomenele observate”, a explicat Brian Sullivan, coordonatorul programului Google Earth Outreach.
Instrumentul online creat de Google, care monitorizează doar vasele de pescuit, utilizează SIA (sistem de identificare automată), care furnizează poziţia navelor care navighează în lumea întreagă. Prototipul acestui sistem poate să integreze date provenind de la 3.000 de vapoare, dintr-o flotă mondială de peste 1,3 milioane de nave comerciale.
Potrivit Comisiei Oceanului Global, un organism independent înfiinţat în februarie 2013, pescuitul ilegal reprezintă aproximativ o cincime din tonajul mondial de peşte recoltat din oceanele lumii şi generează pierderi de 23,5 miliarde de dolari pe an.