MediaSind cere Ministerului Muncii să nu înregistreze noul Contract Colectiv de Muncă al SRR

MediaSind solicită Ministerului Muncii să nu înregistreze Contractul Colectiv de Muncă depus de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) la Direcţia de Muncă a Municipiului Bucureşti, întrucât SRR ar fi purtat negocieri pentru înnoirea acestuia doar cu trei dintre cele 12 sindicate din instituţie.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului MediaSind cere Ministerului Muncii să nu înregistreze noul Contract Colectiv de Muncă al SRR

MediaSind cere Ministerului Muncii să nu înregistreze noul Contract Colectiv de Muncă al SRR (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, SRR a depus noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) al angajaţilor Radioului Public la Direcţia de Muncă a Municipiului Bucureşti, sub nr. 210/15.01.2009.

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind consideră că negocierea noului Contract Colectiv de Muncă s-a făcut prin nerespectarea Legii nr. 130/1996, republicată, deoarece conducerea SRR a hotărât, în mod discriminatoriu, să negocieze doar cu trei organizaţii din instituţie, îngrădind dreptul de a participa al celorlalte douăsprezece organizaţii reprezentative din SRR. De asemenea, acest tratament preferenţial din partea conducerii SRR a dus la pierderea sau diminuarea unor drepturi pentru toţi salariaţii din instituţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

MediaSind susţine că "nu s-a negociat nicio creştere salarială pentru anii 2009 - 2012 şi anexa nr. 7 privind sistemul de salarizare a personalului de execuţie, nu s-a ţinut cont de indexarea necesară pentru acoperirea inflaţiei, iar durata timpului pentru anumite sectoare de activitate nu a fost reglementată (anexa nr. 4 nu a fost renegociată)".

"În acelaşi timp, s-a pierdut sporul de 25% pentru lucrul sistematic peste program, unele prevederi din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Ramură Mass-Media, cum ar fi clauza de mobilitate de 5%, nu au fost introduse în CCM, iar cuantumul diurnei pentru deplasarea în ţară şi titlul de doctorat de 15% au fost stabilite sub nivelul prevăzut în CCM la nivel de ramură mass-media", se mai spune în comunicatul MediaSind, semnat de Cristi Godinac, preşedinte MediaSind, Adrian Moise, vicepreşedinte MediaSind şi de alţi 13 preşedinţi sau vicepreşedinţi ai unor sindicate din SRR.

Potrivit comunicatului, de câteva luni, Federaţia Sindicatelor din SRR (FSSRR), membru fondator al FRJ MediaSind, a trimis "nenumărate adrese" conducerii SRR prin care a solicitat începerea negocierilor unui nou Contract Colectiv de Muncă, precum şi acceptarea la discuţii a tuturor partenerilor sociali din instituţie.

"Totodată, Comisia Paritară la Nivel de Ramură Mass-media a solicitat administraţiei radioului public să negocieze drepturile salariaţilor respectând legislaţia în vigoare, iar Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a confirmat, prin adresele nr. 690/25.11.2008 şi 4289/24.12.2008, dreptul celor douăsprezece organizaţii din SRR de a participa la negocierea CCM. Inexplicabil, conducerea nu a ţinut cont de aceste adrese şi a preferat să negocieze doar cu câteva organizaţii «prietenoase» din instituţie, încălcând Legea nr. 130/1996, republicată", se mai spune în comunicat.

În comunicat se precizează şi faptul că "reprezentantul Sindicatului Salariaţilor din Radio - SINDSAL SRR, unul dintre cele trei lideri sindicali cu care s-au demarat aşa-zisele negocieri, şi-a dat seama că a fost folosit drept o unealtă de către administraţie pentru ca salariaţii din SRR să-şi piardă drepturile. Din acest motiv a refuzat să mai semneze acest simulacru de contract şi a sesizat Direcţia de Muncă a Municipiului Bucureşti, prin adresa nr. 244/20.01.2009".

În aceste condiţii, MediaSind solicită "intrarea imediată în legalitate" prin începerea negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă cu toate organizaţiile sindicale reprezentative din SRR. În caz contrar, MediaSind atrage atenţia că "vor fi demarate acţiuni greviste în SRR, precum şi acţiuni de protest pe plan naţional şi internaţional, iar persoanele care se fac vinovate de încălcarea legii vor fi acţionate în justiţie".

De cealaltă parte, reprezentanţii SRR au declarat, în 13 ianuarie, pentru MEDIAFAX că reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din SRR (FSSRR) au fost "de nenumărate ori" invitaţi să participe la negocierile privind noul Contract Colectiv de Muncă, însă nu şi-au desemnat reprezentanţii la negocieri.

Citeşte şi:

Federaţia Sindicatelor din SRR contestă noul Contract Colectiv de Muncă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici