MediaSind: Suntem de acord cu plata CAS pe drepturi de autor dacă nu există şi contract de muncă

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat marţi, după o întâlnire cu ministrul Muncii, că sindicatele vor fi de acord cu introducerea plăţii CAS pe contractele de drepturi de autor doar în cazul în care nu există şi un contract de muncă individual şi dacă Guvernul aprobă mai multe condiţii.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului MediaSind: Suntem de acord cu plata CAS pe drepturi de autor dacă nu există şi contract de muncă

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din punctul de vedere al MediaSind, în principiu suntem de acord cu această solicitare, dar în anumite condiţii. Având în vedere că până în prezent peste 50 de publicaţii au fost închise, peste 1.500 de jurnalişti au fost aruncaţi în stradă, criza economică afectează foarte mult această industrie, o asemenea măsură o putem accepta în următoarele condiţii: să se asigure aceleaşi facilităţi ca în ţările din Uniunea Europeană, TVA-ul să fie între 0% şi 5%, să fie subvenţii directe pentru mass-media, să dăm posibilitatea inspecţiei muncii şi Comisiei paritare la nivel de ramură să poată controla în fiecare instituţie mass-media dacă acele contracte de drepturi de autor sunt folosite în mod abuziv sau nu. Fără aceste condiţii, o astfel de măsură, prin introducerea unor CAS-uri, ar afecta şi ar crea mari dezechilibre în industria mass-media", a declarat Godinac la încheierea întâlnirii cu ministrul Muncii Mihai Şeitan.

"Am obţinut o asigurare foarte importană, şi anume că, plecând de la ideea că toţi cei care beneficiază de pensie trebuie să şi contribuie, aplicarea se va face numai pentru cei care nu au niciun fel de contract de muncă individual, în nicio instituţie. Numai pentru aceştia, pentru cei care câştigă din contracte de colaborare sau din drepturi de autor, care e unica sursă de venit, numai acestora li se va aplica, în viitor, această prevedere", a explicat Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

MediaSind, Patronatul Presei din România - Romedia, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune şi UGIR-1903 au discutat cu ministrul Muncii Mihai Şeitan, marţi, la Ministerul Muncii, despre intenţia Executivului de a elimina excepţia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor.

Întâlnirea a durat circa două ore.

"Noi suntem îngrijoraţi ca nu care cumva, din lipsă de fonduri, actualul Guvern să introducă taxe şi impozite suplimentare şi, în mod special, să nu facă acest lucru în zona pieţei de muncă, pentru că asta nu ar face decât să agraveze şomajul, care şi aşa devine una din bolile cele mai importante ale economiei româneşti în acest moment. Personal am înţeles, în linii mari, argumentele pe care ministrul Muncii ni le-a prezentat. Am discutat, de fapt, despre viitoarea lege a pensiilor, despre reforma sistemului de pensii care se pregăteşte şi care va intra în vigoare de-abia, probabil, de la 1 ianuarie 2010", a spus Corâci.

Întrebat dacă această măsură ar aduce mai mulţi bani la buget, Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat că nu este vorba de aşa ceva, sumele fiind "infime".

"Nu, nici vorbă să aducă mai mulţi bani. Şi domnul ministru a recunoscut faptul că aceste sume sunt infime. Nu pentru recuperarea la buget susţine domnia sa aplicarea acestei măsuri, ci, într-un context mai larg, pe baza principiului că fiecare contributor să plătească taxe la stat", a spus Godinac.

Godinac a subliniat că printre posibilele efecte ale acestei măsuri se numără şi trecerea angajaţilor din mass-media, care au contracte individuale de muncă, pe contracte de drepturi de autor, contracte ce nu intră sub incidenţa Codului Muncii sau a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. "Practic, jurnaliştii nu ar mai avea absolut nicio protecţie", a spus Godinac.

"În mod practic, în următoarea perioadă nu se schimbă absolut nimic, în 2010 nu se schimbă nimic. Este prima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul şi cu consilierii săi pentru a reglementa această situaţie. În principiu, cei care au carte de muncă în sectorul mass-media, fie că este presă scrisă sau audiovizual, vor avea dreptul şi la drepturi de autor, fără ca acestea să fie impozitate suplimentar", a explicat şi Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatului Presei din România - Romedia.

Totodată, reprezentanţii celor patru organizaţii sindicale au precizat că numărul persoanelor care beneficiază, în prezent, de contracte de colaborare sau convenţii civile este de circa 550.000, conform Ministerului Muncii, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici