La ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, desfăşurat la Ploieşti, Marele Premiu i-a fost acordat scriitorului Mircea Ionescu Quintus, ajuns deja, la data decernării, la venerabila vârstă de 100 de ani.
Preşedintele juriului, academicianul Eugen Simion, a rostit cu prilejul înmânării premiului un laudatio în care a amintit că laureatul a excelat într-un gen literar din familia poeziei – epigrama.
Mircea Ionescu Quintus a acceptat premiul spunând că scrie epigramă de mai bine de 80 de ani şi că, într-adevăr, a publicat şi „trei modeste volume” de poezie. Premiul Nichita Stănescu i-a fost acordat lui Mircea Ionescu Quintus la data de 1 aprilie, la doar o zi după ziua sa de naştere (31 martie, pe stil nou) zi care coincide, de altfel, cu ziua de naştere a lui Nichita Stănescu.
Un poem de Mircea Ionescu Quintus, din volumul „Moara dracilor”, apărut în 1999, la Editura Ion Creangă:
La Jilava
Citeam pe-un zid, cu sânge scris:/ „opt ani am stat aici închis”/ şi te vedeam, brav şi tăcut,/ smerite scrib necunoscut.// Pe-acelaşi zid, mai jos săpat:/ „cinci ani şi şase luni am stat”/ şi cât priveam porţi şi pereţi,/ erau doar ani, şi luni, şi vieţi.// Citeam pe-un zid, cu sânge scris,/ am stat închis, am stat închis…/ O, Doamne, cât aş vrea să ştiu,/ eu, într-o zi, cât am să scriu?