"Mein Kampf" intră în domeniul public în 2016. Este nevoie de un marcaj special pentru acest volum?

Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler, ce va intra în domeniul public începând din 2016.

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului "Mein Kampf" intră în domeniul public în 2016. Este nevoie de un marcaj special pentru acest volum?

"Mein Kampf" intră în domeniul public în 2016 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi această carte, care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, este interzisă în Germania şi în Austria, şi doar landul Bavaria (unde se afla ultima reşedinţă cunoscută a lui Hitler) este proprietarul drepturilor, volumul circulă în numeroase regiuni ale lumii şi este difuzat frecvent pe internet. Situaţia lui editorială diferă de la o ţară la alta.

"Intrarea lui în domeniul public, începând din 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea autorului, riscă să impulsioneze difuzarea lui şi ar fi poate timpul să fie implementat un instrument universal de lectură", afirmă Philippe Coen, juristul aflat la originea acestei propuneri, alături de alţi profesionişti - în principal istorici, jurişti şi foşti diplomaţi europeni, precum fostul ministru de Externe spaniol Ana Palacio.

Aceşti experţi au înfiinţat asociaţia "Iniţiativa pentru prevenirea urii".

Philippe Coen concepe acest "instrument" nu ca pe o cenzură, ci ca "un marcaj" universal, ce va fi aplicat pe fiecare ediţie tipărită (cum se procedează deja în Franţa, încă din anul 1979), dar şi pe cărţile în format electronic şi pe site-urile care postează texte sau extrase, la fel cum se procedează pentru "filme, programe TV, jocuri video, muzică, alcool şi ţigarete", dar pe baza "voluntariatului".

Deşi cifrele care precizează gradul de difuzare a cărţii lui Hitler lipsesc, în Japonia, afirmă Coen, acest volum a devenit un bestseller manga în 2009. "S-a răspândit în lumea arabă, în Iran, în India şi în Liban şi se estimează că volumul s-a vândut în 100.000 de exemplare în Franţa, după anul 1945", a adăugat el.

"Mein Kampf", vândut în 12 milioane de copii în Germania între anii 1923 şi 1945, unde este interzis în prezent, este în schimb autorizat în Statele Unite şi în Marea Britanie, în numele libertăţii de exprimare şi face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul atentatelor ucigaşe din 22 iulie din Norvegia.

Philippe Coen a lansat un site special creat pentru acest subiect (www.hateprevention.org), ce conţine lista persoanelor care sprijină propunerea sa, dar şi lista participanţilor la un forum public ce va fi organizat la Paris pe 11 octombrie, în prezenţa a numeroşi specialişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici