- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.01.2013, 20:55)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Membri CNA: Modificarea Legii audiovizualului se poate face doar cu consultarea CNA şi în limitele acquis-ului comunitar
Răsvan Popescu, fostul preşedinte CNA, declară că modificarea Legii audiovizualului se poate face doar cu consultarea CNA şi în limitele acquis-ului comunitar, în timp ce Christian Mititelu, membru CNA, consideră "o eroare politică" faptul că Sorin Roşca Stănescu crede că e bine ca CNA să dispară.
Urmărește
380 afișări
Membri CNA:Modificarea Legii audiovizualului,cu consultarea CNA şi în limitele acquis-ului comunitar
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ar fi nevoie de o nouă Lege a audiovizualului. Potrivit lui Roşca Stănescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului /(CNA) ar trebui să fie redus strict la o instituţie ce veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi televiziune, iar eventuale încălcări ale legii să fie lăsate pe seama parchetului sau a altor instituţii, după caz.
"Eu aş dori să reducem această instituţie care reglementează audiovizualul strict la o instituţie care veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi de televiziune şi care să nu aibă absolut nicio putere de a mai pune vreodată în discuţie conţinutul emisiunilor de radio şi de televiziune, lăsând acele încălcări (...) pe seama parchetului şi pe seama altor instituţii, cum ar fi Protecţia consumatorului şi aşa mai departe, ca să le amendeze, pentru că legi avem aici foarte clare", a spus Sorin Roşca Stănescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Răsvan Popescu, fostul preşedinte al CNA, a declarat, pentru presă, după şedinţa Consiliului de marţi, că nu împărtăşeşte părerea lui Sorin Roşca Stănescu.
"Este părerea personală a domnului senator Sorin Roşca Stănescu, părere pe care sigur eu nu o împărtăşesc. Nu pot să fiu de acord cu ea. CNA şi-a făcut datoria în condiţiile Legii audiovizualului şi ale normelor europene în materie. O eventuală modificare a Legii audiovizualului nu se poate face conform legii decât cu consultarea CNA şi în limitele acquis-ului comunitar", a spus Răsvan Popescu.
La rândul său, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că afirmaţiile făcute de Sorin Roşca Stănescu reprezintă o "eroare politică".
"Dacă domnul Sorin Roşca Stănescu crede că e bine ca CNA să dispară, cred că e o eroare politică şi cred că liderii parlamentari şi liderii partidului său vor amenda această greşeală, pentru că noi funcţionăm în baza unor reglementări care sunt acceptate şi recomandate la nivel european. Deci nu putem să ne jucăm cu lucrurile astea. Nu spun asta pentru că nu am putea găsi o altă întrebuinţare sau nu am putea găsi alte slujbe, ci pentru că mi se pare o propunere nerezonabilă", a spus Christian Mititelu.
La rândul său, Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a spus că Sorin Roşca Stănescu şi-a prezentat marţi "priorităţile mandatului de parlamentar", precizând că nu va comenta niciodată declaraţiile vreunui parlamentar.
"A fost o conferinţă de presă a comisiei de specialitate din Senat şi declaraţiile domnului Sorin Roşca Stănescu au făcut parte din ceea ce-şi propune, obiectivele domniei sale pentru acest mandat de parlamentar. Asta mă puneţi să comentez? Au făcut parte din ceea ce dânsul a numit priorităţile mandatului de parlamentar (...) Dânsul a prezentat priorităţile mandatului de parlamentar, nu a prezentat punctul de vedere al Comisei. Eu personal niciodată nu voi comenta declaraţiile vreunui parlamentar. Niciodată. Vă spun de acum ca să nu vă epuizez nervii şi timpul", a declarat Laura Georgescu pentru presă, după şedinţa de marţi a CNA.
Totuşi, Laura Georgescu a precizat că Legea audiovizualului s-a modificat în urmă cu zece ani şi că este clar că urmează să fie modificată. "(...) E clar că în 2013 o să o modificăm cu ajutorul şi concursul Parlamentului şi al cetăţenilor (...) Nu facem o Lege a audiovizualului pentru noi, pentru CNA. Facem o lege care să devină garantul interesului public", a spus Laura Georgescu.
Totodată, Laura Georgescu a mai spus că modificarea Legii audiovizualului "este preocuparea de mai mult timp a CNA".
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus că în momentul de faţă Consiliul funcţionează în baza unei Legii a audiovizualului votată tot de parlamentari.
"Discuţiile până la finalizarea unei noi forme de lege sunt multe şi din punct de vedere procedural. Sunt foarte mulţi parlamentari care au în egală măsură dreptul să vorbească şi să-şi expună părerile şi dorinţele de a modifica legea. Noi în orice moment când suntem chemaţi în faţa Comisiei vom merge cu propunerile noastre şi orice punct de vedere al unui parlamentar este important şi trebuie ţinut cont de el", a spus Jucan.
Întrebat dacă ar mai putea fi eficient CNA în cazul în care s-ar ocupa doar de aspectele tehnice, aşa îşi doreşte Sorin Roşca Stănescu, Valentin-Alexandru Jucan a spus: "Nu mai este. Propunerea seamănă puţin cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite, unde în general procesele cu radiodifuzorii sunt duse direct în instanţă. Nu este cazul aici să mergem către Parchet. Vă daţi seama cum ar fi ca Protecţia Consumatorului să se ocupe de audiovizual? Există sigur anumite competenţe şi situaţii".
Jucan a subliniat faptul că membrii CNA îşi vor expune punctul de vedere în faţa Comisiei de Cultură de la Senat. "Cuvântul fiecărui parlamentar este important. În momentul în care vom fi în faţa comisiei, dânşii ne vor sugera, noi vom veni cu punctul nostru de vedere şi se va dezvolta un cadru de lucru, un drum către o nouă lege sau către modificarea actualei legi", a mai spus Jucan.
Pe de altă parte, pe ordinea de zi de miercuri, 15 ianuarie 2013, a şedinţei Comisiei de Cultură a Senatului se află un proiect de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat printre alţii de Raluca Turcan, cea care a condus Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în legislatura trecută.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în 18 mai 2011, propunerea legislativă privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiată de deputaţii PDL Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit deoarece termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru 21 aprilie 2011, a fost depăşit. Comisia de Cultură a propus adoptarea proiectului, însă cu amendamente care nu se iau în considerare în cazul adoptării tacite. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este decizional.
Una dintre cele mai importante modificări aduse prin respectivul proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului era introducerea posibilităţii ca membrii CNA să poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.0000 de lei posturilor de televiziune şi radio, pentru acte de cenzură şi ingerinţe editoriale. Astfel, articolului 6 din actuala Lege a audiovizualului i s-a dat un regim sancţionatoriu, ceea ce nu era prevăzut până în prezent în legislaţia audiovizualului.
O altă noutate adusă de respectivul proiect legislativ care modifică actuala Lege a audiovizualului este aceea a "gradualizării" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune şi radio.
O altă noutate a acestui proiectul legislativ este aceea că televiziunile vor putea să folosească filmările cu camera ascunsă în condiţii mai restrictive decât în prezent, respectând prevederile Codului penal.
Pe de altă parte, Comisia de Cultură a Senatului mai are pe ordinea de zi de miercuri, 16 ianuarie 2013, şi o iniţiativă legislativă a lui Victor Socaciu (fost deputat PSD în Comisia de Cultură de la Cameră în legislatura trecută, n.r.) de completare a alineatului 1 din articolul 29 din Legea audiovizualului, în sensul interzicerii folosirii în spoturile publicitare difuzate de televiziuni şi radiouri a bunurilor care fac parte din patrimoniul naţional, cum ar fi Ateneul Român, statuia poetului Mihai Eminescu sau vechi colinde.
În şedinţa din 19 ianuarie 2012, CNA a anunţat că nu consideră că este necesară o modificare a Legii audiovizualului în sensul interzicerii folosirii în spoturile publicitare difuzate de televiziuni şi radiouri a bunurilor care fac parte din patrimoniul naţional, aşa cum prevede proiectul legislativ iniţiat de Victor Socaciu.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe