Membrii CNA, împărţiţi de proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA

Membrii CNA au păreri împărţite privind proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA de către Parlament, Valentin Jucan considerând că astfel s-ar politiza şi mai mult instituţia, în timp ce Răsvan Popescu spune că într-o situaţie de avarie se impun măsuri excepţionale.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Membrii CNA, împărţiţi de proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA

Membrii CNA, împărţiţi de proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Georgică Severin şi Gigel Ştirbu, preşedinţii Comisiilor pentru cultură din Parlament, au iniţiat un proiect de modificare a Legii audiovizualului, astfel încât Parlamentul să poată demite preşedintele CNA.

Apariţia acestui proiect vine în contextul în care atât Severin (PSD), cât şi Ştirbu (PNL) i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Membrul CNA Valentin Jucan spune, însă, că iniţiativa legislativă a lui Georgică Severin şi a lui Gigel Ştirbu este o greşeală.

"Mi se pare foarte important să nu se facă o greşeală în momentul ăsta. Cred eu că s-ar face o greşeală fundamentală (dacă proiectul ar fi adoptat de Parlament, n.r.) (...) Această propunere nu este corectă. Ca să o schimbăm pe Laura Georgescu, hai să nu facem un rău şi mai mare", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Valentin Jucan.

"Este foarte important ca, dacă se doreşte clarificarea situaţiei de la CNA, să nu se facă oricum şi să nu se facă prin împingerea Consiliului şi mai mult în sfera politizată. Oricum este politizat CNA. Dacă în fiecare an Parlamentul îşi ia puterea de a demite preşedintele Consiliului, gândiţi-vă că acel preşedinte, oricare ar fi el, tot timpul va sta cu această sabie deasupra capului că «Aoleu, dacă nu reacţionez aşa cum vrea majoritatea politică, oricare ar fi ea din anul respectiv, eu voi fi demis». Adică exact cum se întâmplă cu TVR şi Radioul Public. Exact aşa se va întâmpla şi la CNA. Or eu nu cred că acum, în toată această situaţie tulbure, profitând de ceea ce şase membri CNA au propus Parlamentului, Parlamentul ar trebui să modifice în acest fel legea, pentru că nu face decât să politizeze şi mai mult CNA", a spus Valentin Jucan.

El a precizat că susţine o altă propunere de modificare a Legii audiovizualului, aflată în prezent la Senat, potrivit căreia preşedintele CNA poate fi demis la propunerea a trei membri ai CNA, cu votul a minimum şase membri ai Consiliului. "(Acest proiect, n.r.) lasă membrilor CNA, care sunt independenţi - aici fac referire strict la ce spune legea şi acquis-ul comunitar -, lasă membrilor CNA această posibilitate (de a schimba preşedintele CNA, n.r.). Adică să nu-i dai Parlamentului posibilitatea ca în fiecare an să îl decapiteze pe şeful Consiliului, pentru că, să fim sinceri, toţi îşi doresc lucrul ăsta, indiferent despre care partid vorbim, că e PNL, că e PDL, că e PSD că cine o fi, toţi politicienii îşi doresc să aibă un control şi mai mare asupra CNA", a mai spus Valentin Jucan.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos spune că "legiuitorul va hotărî dacă această măsură este oportună sau nu".

"Dacă se aprobă, va fi lege şi ne conformăm. Sunt atribuţiile exclusive ale legiuitorului. Nu cred că va aduce o schimbare semnificativă în audiovizual, poate în activitatea CNA", a declarat, pentru MEDIAFAX, Lorand Turos.

Membrul CNA Viorel-Vasile Buda spune că nu a ştiut de această iniţiativă legislativă, însă îi înţelege pe iniţiatori că vor să găsească o soluţie.

"Îi înţeleg că vor să facă ceva ca să îndrepte lucrurile, fiindcă simţim şi noi că trebuie făcut ceva, dar nu ştiu ce. Şi nu cred că dacă s-ar schimba legea ar fi afectată să zicem doamna Georgescu sau Consiliul actual. Cred că ar trebui ca legea să se aplice pe viitor", a declarat, pentru MEDIAFAX, Viorel Vasile Buda.

El a mai spus că respingerea raportului de activitate al CNA ar putea, eventual, conduce la înlocuirea preşedintelui Consiliului. "Dar mi s-ar părea inacceptabil ca legea să se schimbe şi ca preşedintele CNA, dacă i se refuză raportul, să piardă şi mandatul de membru CNA, pentru că, atunci când a fost ales, a fost ales pentru un mandat de şase ani ca membru CNA", a spus Viorel Vasile Buda.

De asemenea, Viorel Vasile Buda a spus că mandatul de şase ani al membrilor CNA este unul imperativ, potrivit legislaţiei.

"Nu sunt foarte sigur dacă şi mandatul de preşedinte este pe şase ani sau nu. Ştiu că mandatul de membru este de şase ani. Acest mandat de şase mi se pare că este imperativ şi ar fi obligatoriu şi cred că este şi o directivă a Uniunii Europene că să fie un mandat fix, timp în care membrii CNA să nu poată să fie presaţi, stresaţi sau ameninţaţi cu diverse alte acţiuni. Nu ştiu dacă (acest lucru, n.r.) se aplică şi la preşedintele CNA", a spus Buda.

Membrul CNA Răsvan Popescu consideră, însă, că "într-o situaţie de avarie se impun uneori măsuri excepţionale".

"CNA este într-o asemenea situaţie, într-un veşnic conflict generat de preşedintele instituţiei şi care riscă să paralizeze Consiliul. Faptul că şefii Comisiilor de cultură ale Parlamentului, reprezentând în egală măsură stânga şi dreapta, semnează împreună această iniţiativă demonstrează că nu este vorba despre o încercare de politizare a CNA, ci doar de salvare a instituţiei înainte de a fi prea târziu. Decât să se judece cu propria instituţie şi să-i ceară daune băneşti, doamna Georgescu ar face mai bine să demisioneze din funcţia de preşedinte şi să rămână membru al Consiliului alături de noi şi situaţia ar reveni la normal", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răsvan Popescu.

O părere asemănătoare are şi membrul CNA Radu Călin Cristea. "În condiţiile actuale, este binevenită orice soluţie ce poate debloca CNA. Instituţia suferă, tensiunea este prea mare şi această energie negativă trebuie eliberată într-un fel. Actuala preşedintă a CNA a discreditat instituţia şi a umilit în mod inadmisibil angajaţii şi colegii. S-a dovedit inadecvată ca manager. Făcea bine dacă se retrăgea mai devreme, aşa cum alături de mulţi alţii am sfătuit-o şi eu. Doamna Georgescu a semănat vânt şi, iată, se anunţă vreme foarte rea", a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Călin Cristea.

Membrul CNA Dorina Rusu consideră că iniţiativa legislativă a lui Georgică Severin şi a lui Gigel Ştirbu este una bună.

"Mi se pare că este o prevedere bună, care încearcă să deblocheze situaţia. Bună în sensul că parlamentarii, după ce am fost noi audiaţi la Comisiile de cultură, au încercat să găsească o soluţie de deblocare a situaţiei şi mi se pare că, dacă trece de Parlament, acest lucru ar fi posibil. Evident, dacă se respectă şi celelalte condiţii, ca raportul să fie respins. Mi se pare că într-un fel era nevoie de o soluţie pentru deblocarea situaţiei. Şi, de vreme ce au căzut de acord şi opoziţia şi PSD, înseamnă că şi-au dat cu toţii seama că nu se mai poate aşa", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dorina Rusu.

Radu Herjeu, cel mai nou membru al CNA, a spus că regretă că şi-a început activitatea în Consiliu "într-o situaţie de tensiune şi conflict". "Fiind foarte nou în CNA, mi-e greu să judec lucrurile astea. Nu ştiu cum se poate ieşi din această situaţie de blocaj, decât dacă ne înţelegem între noi. Cineva trebuie să găsească o soluţie. Nu ştiu dacă e aceasta (iniţiativa legislativă, n.r.) cea mai bună, dar cred că trebuie găsită o soluţie care să nu aibă legătură cu o persoană anume. Această situaţie s-ar putea să mai apară şi ar trebui să existe o soluţie la care legiuitorul trebuia să se gândească (...) Eu ştiu doar că îmi doresc ca CNA să funcţioneze, pentru că de asta am acceptat să fac parte din el", a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Herjeu.

Herjeu a mai spus că află acum lucruri care s-au întâmplat în trecut, la care el nu a participat, şi nu ştie cine poartă vina. Totodată, el a spus că îşi doreşte să nu fie pus în situaţia de a judeca dacă este într-o tabără sau alta, în CNA.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat nu a dorit să facă niciun comentariu privind iniţiativa legislativă, iar alţi doi membri ai Consiliului, Gabriel Tufeanu şi Florin Gabrea, nu au putut fi contactaţi până la momentul difuzării acestei ştiri.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat că doreşte să se informeze privind această iniţiativă legislativă înainte de a face comentarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici