Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an

  • Tulcea se va îmbogăţi cu un nou reper urbanistic.
  • Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an.
  • Piesa centrală va fi „Columna”, care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan.
Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an

Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an

În şedinţa Consiliului Local Tulcea de luni s-a aprobat parteneriatul între Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce îi poartă numele.

Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie.

Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic şi cultural al oraşului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artişti de excepţie, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan şi Gyárfás Oláh.

„De mai bine de zece ani ne bucurăm de implicarea directă a lui Ivan în promovarea judeţului nostru şi suntem încântaţi că fiica sa şi echipa cu care lucrează continuă această preocupare. Faptul că memorialul face parte dintr-o abordare mai amplă, care include un întreg traseu, între Tulcea şi Mila 23, va încuraja vizitarea Deltei cu o atitudine de responsabilitate şi respect pentru valorile acesteia. Deseori l-am auzit pe Ivan spunând că <doar într-o barcă cu vâsle, încet, în ritm de pagaie, poţi descoperi adevărata frumuseţe a Deltei>”, a spus Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea.

„În această toamnă Tulcea se va îmbogăţi cu un nou reper urbanistic, un loc în care ne vom putea întâlni pentru a ne aminti de marele nostru Ivan, cel care şi-a pus, cu generozitate, la dispoziţia tulcenilor reputaţia, timpul, energia şi talentul de a face lucrurile să se mişte. Faleza ne va oferi un spaţiu unic, aproape de apă şi de inimile noastre, în care să ţinem vie povestea vieţii lui, dar şi să contemplăm frumuseţea oraşului şi să ne mândrim cu lucrări de artă ale unor artişti români de mare valoare”, a completat Ştefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea.

„Le mulţumesc prietenilor tatălui meu, artiştii şi reprezentanţii autorităţilor, care şi-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului şi colaborează cu entuziasm şi multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă şi pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artişti şi curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză şi tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spaţiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraş”, a declarat Ivona Potzaichin-Rusu.

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti şi toţi campionii Deltei ce s-au inspirat şi sprijinit unii pe alţii.

Columna va fi completată cu „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viaţa lui Ivan Patzaichin), „Inima aşezată” şi „Val oprit” (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea şi dorul faţă de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relaţia organică a lui Ivan cu apa) şi „Grădina” (compoziţie a lui Gyárfás Oláh care prezintă relaţia lui Ivan cu natura, în general, şi cu Delta, în special).

Proiectul de ansamblu al Memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat şi partener în ultimii ani ai lui Ivan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici