- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.10.2009, 18:49)
Microîntreprinderile care şi-au suspendat activitatea, scutite de la plata taxei radio
Microîntreprinderile care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în luna aprilie, că firmele suspendate nu trebuie să mai plătească taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.
Urmărește
141 afișări
Firmele care şi-au suspendat activitatea, scutite de la plata taxei radio (Imagine:Mediafax Foto)
Actul normativ a fost aprobat în şedinţa din 9 septembrie, dar a intrat în vigoare abia joi, 15 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Conform actului normativ aprobat de Executiv, persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, au obligația să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepția celor care și-au suspendat activitatea.
Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligația de a depune la sediul Societății Române de Radiodifuziune o cerere însoțită de certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului din care rezultă suspendarea activității.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Firmele deja exceptate au obligația de a depune o nouă cerere însoțită de actele doveditoare, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării perioadei de exceptare de la plata taxei, pentru a putea beneficia în continuare de această facilitate. În situația în care termenul este depășit, firmele în cauză sunt obligate la plata taxei radio începând cu luna următoare celei în care expiră exceptarea, cu excepția cazului în care, după această perioadă, intervine dizolvarea.
Hotărârea pune în acord legislaţia care reglementează în prezent încasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din luna aprilie. În mod concret, două firme din Cluj au obţinut în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anularea obligativităţii achitării taxei radio. Astfel, firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio.
Într-un document semnat de ministrul Justiţiei şi obţinut de MEDIAFAX, Guvernul este însă atenţionat că instanţa a anulat obligaţia plăţii atât pentru taxa radio, cât şi pentru serviciul public de televiziune şi se recomandă extinderea excepţiei şi pentru taxa TV.
"Pentru respectarea întocmai a hotărârii instanţei de contencios administrativ şi pentru asigurarea unei coerenţe legislative în materia încasării taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv de televiziune, propunem ca proiectul să vizeze şi modificarea corespunzătoare a articolului 3 din HG 978/2003" (privind taxa pentru televiziunea publică-n.r.), se arată în documentul semnat de ministrul Justiţiei şi anexat hotărârii de guvern.
Ministrul a atenţionat totodată Guvernul că soluţia exceptării de la taxa radio se propune a fi aplicabilă doar pentru persoanele juridice cu sediul în România care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, deşi posibilitatea suspendării temporare a activităţii este recunoscută tuturor societăţilor comerciale şi nu numai celor care se încadrează în categoria microîntreprinderilor.
În prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microîntreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numărul de subunităţi) şi de 30 lei pentru firmele cu sediul în România, altele decât microîntreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum şi pentru sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele companiilor străine.
Taxa radio este încasată prin intermediul companiei Electrica.
În vara acestui an, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a angajat o firmă de recuperare a creanţelor restante din taxa radio, după ce în 2008 a demarat un program de identificare şi impunere la plată a persoanelor juridice care nu achitau această taxă.
SRR are înregistraţi 5 milioane de plătitori de taxă radio, din care peste 4,94 milioane de persoane fizice şi circa 300.000 de persoane juridice, potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX de preşedintele-director general al SRR, Maria Ţoghină, în februarie 2009.
Societatea Română de Radiodifuziune a încheiat anul trecut cu un profit de 258.065 de lei, cu venituri totale de 367,2 milioane de lei şi cheltuieli de 366,5 milioane de lei. Din totalul veniturilor, 53% au fost colectate din taxa radio, ceea ce înseamnă o sumă de circa 194,1 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul 2008.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe