Micul tablou "Flori de măr" de Grigorescu, vândut cu 55.000 de euro - FOTO

Lucrarea "Flori de măr" de Nicolae Grigorescu a fost vândută pentru 55.000 de euro la Licitaţia de Mărţişor - Pictură şi sculptură, organizată marţi seară de casa Artmark, eveniment ce a adus în atenţia colecţionarilor peste 170 de opere de mici dimensiuni.

Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Micul tablou "Flori de măr" de Grigorescu, vândut cu 55.000 de euro - FOTO

Micul tablou "Flori de măr" de Grigorescu, vândut cu 55.000 de euro,la Licitaţia Artmark de Mărţişor (Imagine: www.artmark.ro)

Licitaţia de Mărţişor - Pictură şi sculptură a avut o rată de adjudecare de 94,77% şi vânzări totale de 503.355 de euro, potrivit site-ului Artmark.

Cea mai scumpă lucrare adjudecată în licitaţie a fost micul tablou semnat de Nicolae Grigorescu "Flori de măr", care fusese estimat la o sumă cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de euro. "Bucuria de a picta miracolul naturii este mesajul pe care ni-l transmite artistul prin intermediul acestei opere de mici dimensiuni (...). Creanga înflorită, ce evocă anotimpul preferat al lui Grigorescu, a fost un motiv recurent al operei din cea de a doua parte a creaţiei, un motiv armonizat cu sensibilitatea artistului pentru stampa extrem orientală", se arată în prezentarea lucrării.

O altă lucrare de Grigorescu din licitaţie - "Casă la Câmpina" - a fost adjudecată pentru suma de 30.000 de euro, estimarea situându-se între 15.000 şi 25.000 de euro.

Cea mai spectaculoasă creştere, însă, a înregistrat-o un nud de Mişu Teişanu - "Sedusă" -, estimat la 300 - 600 de euro, care a fost adjudecat pentru suma de 10.000 de euro.

Alţi pictori ale căror lucrări au cunoscut creşteri semnificative, depăşind valoarea maximă estimată sunt: Theodor Aman, cu "Interior oriental", estimat la 8.000 - 15.000 de euro, cumpărat pentru 20.000 de euro, şi "Plimbare în parc" (estimat la 3.000 - 5.000 de euro) - adjudecat pentru 10.000 de euro, Octav Băncilă, cu "Ţigăncuşă cu basma roşie" (evaluat la 3.000 - 6.000 de euro) - adjudecat pentru 15.000 de euro, şi "Ţărăncuţă în faţa casei" (1.000 - 1.800 de euro) - 5.500 de euro, Nicolae Vermont, cu "Chivuţă în pridvor" (2.500 - 4.500 de euro) - 11.000 de euro, Nicolae Tonitza, cu "Studiu pentru Cap de micuţă tătăroaică" (5.000 - 10.000 de euro) - 10.500 de euro, şi mai multe lucrări de Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Theodor Pallady, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Corneliu Baba, Ludovic Bassarab, Adam Bălţatu, Henri H. Catargi, Kimon Loghi, Horia Bernea, Vasile Grigore, Ştefan Câlţia.

Artmark organizează, miercuri seară, o a doua licitaţie de Mărţişor - Mărţişoare de Epocă, Bijuterie şi Artă Decorativă, cu o selecţie de podoabe şi decoraţiuni rafinate, realizate din materiale preţioase, în ateliere celebre din Europa. Printre cele mai rare piese oferite în această licitaţie se remarcă o tabacheră Fabergé din argint şi aur, purtând monograma princiară Trubeţkoi-Călinescu (180 gr, 2x 6 x 9,5 cm, estimată la 3.000 - 6.000 de euro), realizată în celebrul atelier de orfevrărie artistică, furnizor al casei imperiale ruse. Obiectele oferite în licitaţia Mărţişor II, în pregătirea sărbătorii de pe 1 martie, au preţuri foarte accesibile, aproape jumătate dintre cele 161 de loturi pornind de la sume aflate sub 100 de euro.

În cea de-a treia zi de licitaţii Artmark, joi, vor fi aduse în atenţia colecţionarilor obiecte personale sau care păstrează memoria celor mai cunoscuţi şi iubiţi actori români, fotografii reprezentându-i pe aceştia şi piese de recuzită care au apărut în filme şi piese de teatru de mare succes. Aceste obiecte inedite - 78 la număr - sunt scoase la vânzare în prima parte a serii, în Licitaţia de Cinema Memorabilia.

Cea de-a doua parte a serii este dedicată Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană. Ajunsă la cea de-a treia ediţie, licitaţia propune colecţionarilor o selecţie de 62 de lucrări de artă, semnate de unii dintre clasicii artei româneşti contemporane şi postbelice - Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuţă - şi de reprezentanţi de frunte ai generaţiilor '60 - '70 - Paul Neagu, Horia Bernea, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Viorel Mărginean -, precum şi opere realizate de personalităţi marcante ale scenei artistice actuale, precum Dan Perjovschi şi Teodor Graur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici