Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată la cimitirul Bellu, cu onoruri militare - FOTO

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată, vineri, pe Aleea Artiştilor de la cimitirul Bellu din Bucureşti, cu onoruri militare şi în aplauzele a zeci de persoane prezente la ceremonie.

Urmărește
2937 afișări
Imaginea articolului Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată la cimitirul Bellu, cu onoruri militare - FOTO

Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată la cimitirul Bellu, cu onoruri militare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Slujba de înmormântare a pianistei a avut loc la capela cimitirului Bellu, de la ora 9:30, ceremonia religioasă fiind urmată de omagierea artistei de către apropiaţi.

Alături de fetiţa pianistei, Stefanie, şi de mama acesteia, Agripina, la înmormântare au fost prezenţi şi soprana Felicia Filip şi dirijorul Horia Andreescu.

Totodată, scriitorul Ion Topolog, de la Centrul Cultural Reduta din Braşov, a anuţat cu această ocazie că va face demersurile necesare pentru organizarea unui concurs internaţional de pian care să poarte numele Mihaelei Ursuleasa. Concursul ar urma să aibă loc la Braşov, oraşul natal al Mihaelei Ursuleasa, această iniţiativă fiind o dorinţă exprimată de artistă.

Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată într-un loc de veci care aparţine familiei pianistei şi în care sunt înmormântaţi şi bunicii artistei.

Înmormântarea a avut loc în jurul orei 11:00, pianista fiind aplaudată de zeci de admiratori veniţi la ceremonie, pe fundalul salvelor de tun, trase de regimentul de gardă.

Mihaela Ursuleasa a fost decorată post-mortem, miercuri, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, de către preşedintele interimar, Crin Antonescu. Distincţia a fost înmânată mamei şi fiicei artistei, vineri, în cadrul ceremoniei de la capela cimitirului Bellu de către consilierul Tudor Radu Tiron de la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată pe 2 august, în apartamentul ei din Viena, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulţi ani, unde locuia cu mama ei şi fetiţa sa.

Autorităţile vieneze au indicat drept cauză probabilă a morţii pianistei - care era cetăţean austriac de foarte mulţi ani - o comoţie cerebrală.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut şansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-şi construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, "Clara Haskil", din Elveţia - în 1999. Au urmat apariţii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg şi München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeştri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner şi Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianişti ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internaţională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitaţii pentru anul 2006 - recitaluri şi concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici