Mihai Mălaimare: ANI nu a analizat "în profunzime" situaţia lui Mircea Diaconu

Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că ANI nu a analizat "în profunzime" situaţia lui Mircea Diaconu, pentru că este exclus ca acesta să nu aibă aprobarea Comisiei Juridice a Senatului pentru a putea fi senator şi director de teatru în acelaşi timp.

Urmărește
6 afișări

"Cred că ANI a analizat lucrurile luând regulamentele de funcţionare ale celor două Camere (ale Parlamentului, n.r.), dar nu s-a dus mai în profunzime, după părerea mea, pentru că este exclus ca Mircea Diaconu să nu aibă aprobarea Comisiei Juridice a Senatului, care constituie situaţia lui drept o excepţie. Există exceptarea expresă a celor care sunt în învăţământ, dar şi a celor cu funcţii artistice", a explicat Mihai Mălaimare.

El a mai spus că într-un asemenea caz Parlamentul ar trebui să spună în mod clar dacă este sau nu incompatibilitate. "Problema aici, până la urmă, este de modul în care se respectă legea şi până la urmă se ajunge în instanţă şi instanţa va decide. E adevărat că există şi nişte chestii nu foarte bine asamblate, or probabil că Parlamentul ar trebui să reia în discuţie tema aceasta şi să spună în mod clar dacă se consideră incompatibilitate", a spus Mălaimare.

Totodată, Mălaimare a dat un exemplu similar celui al lui Mircea Diaconu. "Doamna director a Circului Globus (Brânduşa Novac, n.r.) este în acelaşi timp şi deputat (deputat PDL în Comisia de Cultură, n.r.)", a spus Mălaimare.

Mihai Mălaimare, care este în acelaşi timp director al Teatrului Masca şi membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a mai spus că el are o decizie din partea Parlamentului potrivit căreia este "perfect compatibil" în cele două funcţii.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că a constatat starea de incompatibilitate în care se află, din decembrie 2008, senatorul Mircea Diaconu, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă şi funcţia de director - manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu, pe 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor.

Instituţia invocă art. 71, alin. (2) din Constituţia României conform căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", şi art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitărilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei care arată că "prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se inţelege [...] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice".

Potrivit agenţiei, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci până în prezent a fost simultan şi director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

ANI spune că l-a informat pe Diaconu, în data de 7 decembrie 2010, printr-o scrisoare recomandată, cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar mandatul poştal a revenit pe 27 decembrie 2010 la Agenţie, cu menţiunea "destinatar lipsă domiciliu".

"Având în vedere că, în lipsa exprimării unui punct de vedere de către Mircea Diaconu, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Mircea Diaconu, ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de senator în Parlamentul României şi a celei de director-manager în cadrul Teatrului «C.I. Nottara», s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare", se arată în comunicatul transmis de ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, mai spune ANI.

În schimb, Mircea Diaconu a declarat, pentru MEDIAFAX, că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică "şi nu comercială" nu este incompatibilă cu funcţia de senator.

"Dacă şi teatrul este incompatibil... sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil", a mai spus Diaconu, care a menţionat că el nu a fost informat în legătură cu nicio decizie. "Nu am găsit nicio decizie, nu m-a invitat nimeni nicăieri", a spus acesta.

În cazul în care va fi chemat la ANI, politicianul a spus că se va prezenta cu hârtia de la Senat. "Ne vedem şi în justiţie, dacă trebuie", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici