Pentru că Ministerul Culturii a evacuat echipa teatrului său din sediu, Mălaimare a ales să joace în stradă împreună cu actorii şi astfel a descoperit acest tip de exprimare artistică.
"Am început instinctiv. Cronicarii ne ocoleau. Mai târziu veţi mulţumi cu căldură duşmanilor voştri. Cei care au vrut să desfiinţeze Teatrul Masca aproape că au reuşit, în 1992. Am avut două soluţii: să mă întorc acasă sau să continuu. Am continuat în stradă", le-a povestit Mălaimare studenţilor în faţa cărora a susţinut conferinţa.
Mălaimare a povestit că, anual, la sediul Teatrului Masca din Militari au loc cinci premiere de interior şi cinci premiere de teatru de stradă.
De asemenea, Masca face parte din proiectul "Oraşul de sub oraş", în cadrul căruia sunt prezentate spectacole la metrou.
În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, la Masca are loc evenimentul "Măşti europene la… Masca" (4 – 8 noiembrie).
Invitata celei de-a IV-a ediţii a evenimentului este Claire Heggen, co-fondatoare a binecunoscutei companii franceze "Theatre du mouvement", care, în cadrul festivalului, va susţine un workshop cu titlul "Mijloacele teatrului de gest", precum şi două reprezentaţii ale spectacolului "Drumul" ("Le chemin se fait en marchant").
Întâlnirea lui Mălaimare cu publicul, la care au asistat câteva zeci de studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), a avut loc în cadrul seriei "Dezbateri, conferinţe şi întâlniri".
Conferinţa de miercuri, care urma să aibă loc la ora 11.00, la sediul UNATC, a fost anulată, deoarece participanţii, Anne Amezaga şi actorii din spectacolul "Copilul acesta", vor ajunge în Bucureşti abia joi.
Festivalul Naţional de Teatru (1 – 10 noiembrie), aflat la a XVIII-a ediţie, a fost deschis sâmbătă, cu spectacolul "Sunetul tăcerii/ The Sound of Silence", în regia lui Alvis Hermanis, pe muzică de Simon and Garfunkel, la Teatrul Naţional Bucureşti.
Mihai Mălaimare a declarat că, potrivit unui sondaj realizat de teatrul pe care îl conduce, 86 la sută din populaţia României nu are obiceiul de a merge la teatru în mod regulat.
Directorul Teatrului Masca a declarat că meseria actorilor care fac spectacole de stradă este cu atât mai dificilă, cu cât trebuie să farmece un trecător nepregătit, care nu se aşteaptă să vadă un spectacol.
"Strada este un spaţiu primejdios. Cineva spunea că strada este o carte ale cărei rânduri nu pot fi completate niciodată", a declarat Mălaimare, care a adăugat că actorul care ştie să joace un spectacol de stradă trebuie, în primul rând, să mânuiască instrumente.
De asemenea, potrivit directorului Teatrului Masca, reprezentaţiile stradale oferă publicului ocazia de a vedea "bucătăria" unui spectacol.
Mălaimare a povestit una dintre primele experienţe ale trupei sale în stradă.
"În stradă s-a petrecut revoluţia. Ne-am dus în stradă fără să ne anunţăm şi am ajuns pe un maidan. Oamenii au intrat în panică. Au văzut lucruri pe care nu le văd niciodată. Este un fel de a te exhiba. Vedeau pentru prima dată bucătăria unui spectacol", a spus directorul Masca.
"În stradă nu poţi să vii să joci «Hamlet». Omul care vine nu are pregătirea şi liniştea necesare să se uite la «Hamlet». Problema nu este să vină omul, ci cum îl ţii", a adăugat Mălaimare, care a mai spus că în stradă a aflat răspunsul la întrebarea "De ce joc?".
"E o meseie în care vom muri necunoscuţi", a spus actorul şi directorul de teatru.
Acesta a povestit cum a decis, la începutul anilor ’90, să renunţe la slujba sa de actor la Teatrul Naţional Bucureşti şi şi-a creat propriul teatru.
Citeşte mai multe despre "Teatrul stradal şi şansa întâlnirii".