Mihai Mălaimare şi Petre Străchinaru au deschis conferinţele „La rencontre de Bucarest”

Publicat: 11 11. 2008, 11:35
Actualizat: 06 11. 2012, 09:07

"Artistul nu mai este doar un promotor al elementului estetic şi nici nu poate fi aşa. Este omul care trebuie să mişte energii, omul care poate schimba ceva", a mai spus Mălaimare, precizând că, în România, instituţiile fundamentale, cum ar fi familia, biserica, şcoala, nu îşi pot face datoria, aici intervenind cultura.

De asemenea, Mălaimare a vorbit despre un "posibil festival metropolitan", în care metropolele Europei să găzduiască, pe rând, acest festival şi în cadrul căruia să existe schimburi de experienţă, devenind un vector de dezvoltare culturală europeană.

Totodată, Mălaimare a vorbit şi despre posiblitatea organizării unui festival intern, în România, unde administraţiile locale să facă schimb de experienţă.

"În România există o frică de descentralizare. (…) Cu patru ani în urmă s-a încercat descentralizarea unor instituţii de cultură, care, odată ajunse pe mâna unor nepricepuţi, a fost nevoie de o intervenţie rapidă", a declarat Petre Străchinaru, precizând că, mai apoi, după descentralizare, s-a aplicat recentralizarea acestora.

"Din păcate, o asemenea revenire, nu a însemnat o rezolvare a problemelor acestor instituţii (…) Sper că noua lege a instituţiilor de spectacole şi concerte o va rezolva", a precizat Străchinaru.

"Suntem fericiţi că suntem aici în România pentru a doua oară", a declarat, la rândul său, Roger Tropeano, vorbind apoi depre "Sibiu-Capitală Europeană 2007", eveniment în cadrul căruia a fost organizat prima ediţie a Les Rencontres din România.

Evenimentul "La rencontre de Bucarest" se desfăşoară în perioada 10 – 13 noiembrie, la Bucureşti.

Printre evenimentele programate să aibă loc se numără seminarii pe diferite teme, precum cultură şi administraţie culturală şi locală, studii de caz pe diferite oraşe europene, ca exemple pentru colaborarea dintre administraţia locală şi instituţiile culturale, dar şi vizite la Muzeul Naţional de Artă Contemporană sau la Palatul Mogoşoaia.

În deschidere, Mihai Mălaimare a vorbit despre Teatrul Masca, al cărui director este, amintind de chestiunea implicării artistului în problemele comunităţii.

Comunitatea este principala responsabilitate a artistului, este de părere Mălaimare. "Am încercat să depăşim problemele pentru estetică şi să ne implicăm în problemele comunităţii în care activăm. (…) Putem descoperi, prin teatru, soluţia unicităţii, a elementului care ne poate scoate în evidenţă şi ne poate pune într-un anumit tip de relaţie, care să ajute comunitatea", a declarat Mălaimare, subliniind că arta este, în "jungla imensă care este un oraş", un spaţiu în care se poate trăi cât mai aproape de comunitate.

Pe de altă parte, Mălaimare a ridicat problema investiţiilor în infrastructură de la nivelul autorităţilor locale naţionale, declarând că acestea nu investesc în drumurile judeţene care fac legătura cu monumentele culturale pentru că nu vor "să vină turiştii şi să strice", dar, pe de altă parte, acest lucru dă posibilitate hoţilor să fure din aceste monumente.

"Apoi ne trezim că trebuie să recuperăm brăţările dacice pentru un preţ foarte mare", a concluzionat acesta.

Totodată, vorbind despre Bucureşti, Mălaimare a declarat că este una dintre metropolele europene în creştere. "(Bucureştiul, n.r.) îşi va recăpăta, foarte curând, sunt convins, statutul de Micul Paris", a precizat Mălaimare.

"În interiorul unei comunităţii, cum e un oraş mare, membrii comunităţii simt înstrăinare în această junglă de beton. (…) Am încercat să descopăr care e soluţia acestei probleme (…) şi am ajuns la concluzia că oamenii au nevoie să se întâlnească cu actorul", a precizat Mălaimare.

Citeşte mai multe despre conferinţele "La rencontre de Bucarest".