Mihai Mihalcea: Pina este cineva care ar trebui să intre în cultura generală a oricui - VIDEO

Directorul Centrului Naţional al Dansului, Mihai Mihalcea, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă, că Pina Bausch, pentru care Wim Wenders a realizat filmul "Pina", ce va rula în România din 9 septembrie, ar trebui să facă parte din cultura generală a tuturor.

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Mihai Mihalcea: Pina este cineva care ar trebui să intre în cultura generală a oricui - VIDEO

Pina Bausch (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pina este cineva super tare. Face parte din top 10 al creatorilor secolului XX", a spus acesta, subliniind că Pina Bausch a avut curajul de a aduce pe scenă corpuri normale, nu doar trupurile profesioniştilor în dans. Coregraful român a spus că Pina Bausch reuşea să fie o persoană revoluţionară, menţinându-şi în acelaşi timp modestia.

De altfel, muzicianul Mircea Florian a povestit, în aceeaşi conferinţă, că a cunoscut-o personal pe artistă. Pina Bausch era atât de firească încât a venit, la un moment dat, fără să fie anunţată, la o masă la care erau invitaţi coregrafi români, în Germania.

Ada Solomon, de la compania care distribuie filmul în România, Parada, a declarat că s-a luptat, după Festivalul de la Berlin, să aducă filmul în România. "A fost pariul meu şi datoria pe care am simţit-o la Berlin", a spus aceasta, considerând că "dansul contemporan este cea mai conceptuală şi cea mai deschisă artă spre spectatori". "Vizionarea acestui film a fost o experienţă senzorială", a spus aceasta.

"Pina" este prezentat ca un film "pentru Pina Bausch, de Wim Wenders". De altfel, cineastul a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, că el şi Pina Bausch au visat mult timp la acest film dar, până la apariţia tehnologiei 3D, nu au avut mijloacele necesare pentru a-l realiza.

"Este o tehnologie nouă, dar eu am aşteptat-o timp de 20 de ani. Eu şi Pina am dorit să facem acest film, timp de mai mult de 20 de ani. Nu l-am realizat pentru că, în principiu, nu ştiam cum să îl fac, pentru că aveam impresia că filmul nu este potrivit pentru a-i exprima gesturile, arta ei. Iar mediul fundamental al artei sale este spaţiul. De fiecare dată când Pina mă întreba când o să facem filmul, îi spuneam: «Nu ştiu încă, pentru că nu ştiu cum să îl fac»", a spus regizorul pentru MEDIAFAX.

"Asta până când am văzut primul film 3D. Nici măcar nu era un film foarte bun. Era un film aproape experimental, căci tehnologia era la început. Am văzut filmul şi am sunat-o pe Pina imediat după proiecţie şi i-am zis: «Acum ştiu cum să îl fac». Şi am început să mă interesez de tehnologie, dar încă nu era îndeajuns de bună. Avea o grămadă de probleme. Era grozavă pentru animaţie, dar nu era destul de bună pentru ce doream noi, nu putea arăta mişcarea în mod fluent. Primul an în care tehnologia era îndeajuns de bună pentru noi a fost vara trecută. Atunci am dorit să începem lucrul. Însă ea a murit în câteva luni. Filmul acesta a fost visul nostru de mult timp şi a depins de tehnica 3D", a adăugat, atunci, Wim Wenders.

"Pina" a beneficiat, în România, de o campanie de susţinere şi promovare, la care au participat mai multe personalităţi, precum Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc sau Mihai Mihalcea. Campania "Tu ce faci din 9 septembrie?" a inclus filmuleţe cu personalităţi care le recomandau spectatorilor să meargă la singurul film de artă în 3D, "Pina".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici