Mihai Şora, Maia Morgenstern şi Marius Manole au stat în bancă cu copiii din Generaţia "Singur acasă", la Muzeul Cotroceni

Mihai Şora, Maia Morgenstern, Marius Manole, Ana Barton, Ligia Deca şi alte personalităţi ale României au fost colegi de bancă, miercuri, pentru copiii din Generaţia "Singur acasă", ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Mihai Şora, Maia Morgenstern şi Marius Manole au stat în bancă cu copiii din Generaţia "Singur acasă", la Muzeul Cotroceni

Mihai Şora, Maia Morgenstern şi Marius Manole au stat în bancă cu copiii din Generaţia "Singur acasă", la Muzeul Cotroceni

Prima oră de caligrafie din acest an şcolar a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti. Evenimentul propune să ofere un îndemn în favoarea scrisului de mână şi a educaţiei temeinice, în contextul în care caligrafia a fost scoasă din programa şcolară.

La "Ora de caligrafie" au participat copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, de care se îngrijeşte Organizaţia Salvaţi Copiii. Demersul îşi propune să le arate că scrisul (de mână) şi cititul, educaţia temeinică, înseamnă o mică alinare şi o mare şansă.

"Ora de caligrafie este un concept la care am ajuns punându-ne întrebări simple despre dezastrul din învăţământul românesc. Am trecut de la cauză la efect şi de la efect la cauză, am numărat 25 de miniştri ai Educaţiei din 1990 încoace. Şi am ajuns la concluzia că educaţia în România se face mai mult în ciuda decât datorită sistemului de învăţământ, care sistem, de pildă, a găsit de cuviinţă să scoată din programa şcolară orele de caligrafie", spune Călin Hera, cofondator PiArt Vision, organizator al evenimentului Ora de caligrafie.

La rândul ei, Ligia Deca, consilier de stat Departamentul Educaţie şi Cercetare, a precizat că "este binevenită orice disciplină din programa şcolară care îl ajută pe copil să fie independent şi autonom. Caligrafia este o astfel de disciplină care contribuie la formarea personalităţii copilului".

Directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, a insistat asupra importanţei pe care caligrafia o joacă în educaţia copiilor. Acesta a precizat că ediţia de anul acesta a fost dedicată copiilor ai căror părinţi au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate, organizatorii propunându-şi în felul acesta să-i introducă pe tinerii şcolari în tainele scrisului de mână.

"Scrisul de mână înseamnă o disciplină intelectuală. Când eram mic, scriam cu peniţa. Puteam scrie subţire partea de sus a literelor şi gros partea inferioară. Eram obişnuiţi să respectăm această regulă, să dăm un anumit fason scrisului propriu", spune scriitorul Mihai Şora.

Actriţa Maia Morgenstern a vorbit despre caligrafia primului cuvânt scris de mână, "mama": "Sunt frumoase literele cuvântului 'mama'. Conferă stabilitate, linişte, calm, dincolo de complexitatea şi simplitatea gândurilor şi a sentimentelor ce rămân".

"Scrisul de mână dezvoltă memoria şi are legătură cu interiorul nostru. E o prelungire a minţii şi a inimii noastre. Pixul te forţează să alergi, să fugi din pagină. Peniţa îţi dă timp, te lasă să gândeşti. Scrisul de mână e o amprentă", a afirmat scriitoarea Ana Barton.

"Vorba zboară, scrisul rămâne", a adăugat actorul Marius Manole. "Nu avem Caligrafia în programa de învăţământ, dar avem manuale cu foarte multe greşeli", a mai spus acesta.

Ora de caligrafie a fost susţinută de învăţătoarea Cristina Senoş, de la Şcoala gimnazială nr. 1 "Sfinţii Voievozi" din Bucureşti, împreună cu elevi ai claselor I-IV aflaţi în grija Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, sunt aproape 100.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Respectiv de trei ori mai mult, conform studiilor şi cercetărilor făcute de organizaţii independente, au arătat organizatorii.

"Probabil că au scris de zeci de ori cuvântul <<mama >> pe caietul dictando sau poate că le-au spus tot de atâtea ori, în scris, <<mi-e dor de voi, vreau să veniţi acasă >> părinţilor plecaţi să muncească dincolo de graniţe, rupându-se din sânul familiei. Preţul pe care-l au de plătit părinţii şi copiii, în astfel de situaţii, este scump de ambele părţi. Pentru copii, însă, este mult mai greu. Copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate sunt mai vulnerabili emoţional, încep să îşi piardă interesul pentru şcoală şi întâmpină probleme în relaţionare. Lipsa afecţiunii directe a părinţilor îi face pe aceştia să se confrunte cu dificultăţi emoţionale, sociale şi educaţionale", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.500 de copii şi reprezentanţii lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă (suport educaţional, psihologic şi social).

O componentă importantă a programului destinat copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, derulat de Salvaţi Copiii România, o reprezintă serviciul de consiliere telefonică şi online destinat protecţiei copiilor afectaţi de migraţia economică a părinţilor, singurul serviciu de acest tip din România.

Proiectul "Ora de Caligrafie", aflat anul acesta la a doua ediţie, este un concept PiArt Vision organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni, cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici