Mii de reclamaţii la CNA privind reflectarea subiectului Roşia Montană la TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit peste 2.000 de reclamaţii privind modul în care radiodifuzorii au reflectat subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi al protestelor celor care se opun acestui proiect, a declarat, marţi, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Mii de reclamaţii la CNA privind reflectarea subiectului Roşia Montană la TV

Mii de reclamaţii la CNA privind reflectarea subiectului Roşia Montană la TV (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Subiectul Roşia Montană nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CNA, însă el a fost abordat tangenţial de unii dintre membrii Consiliului.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru presă că CNA încă monitorizează subiectul Roşia Montană.

"S-au primit peste 2.000 de sesizări. Sesizările fac referire în primul rând la spoturile pe care toţi radiodifuzorii le-au difuzat - spoturi pro RMGC (...) Alte reclamaţii se referă la emisiuni de dezbateri şi ştiri care ar fi sponsorizate de RMGC, suntem întrebaţi de ce acceptăm să fie doar un punct de vedere difuzat de radiodifuzor şi nu îi obligăm să vină cu toate părţile implicate", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că alte reclamaţii se referă la faptul că televiziunea publică, timp de nouă zile, nu ar fi reflectat protestele din stradă.

Laura Georgescu a mai spus că CNA a început să primească reclamaţii pe subiectul Roşia Montană după primul protest organizat de cei care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Pe de altă parte, în prima parte a şedinţei de marţi a CNA, Valentin Jucan, membru al Consiliului, a spus că subiectul Roşia Montană este una din cele mai mari manipulări din spaţiul audiovizual.

"De la Revoluţie încoace, subiectul Roşia Montană tratat în spaţiul audiovizual este un subiect care reprezintă probabil cea mai mare manipulare publică. Toţi radiodifuzorii, fără excepţie, au profitat de credulitatea oamenilor şi mai ales de lipsa lor de informare, pentru că totul de aici pleacă, pentru a profita politic şi pentru a răspunde comenzilor politice. Una din cele mai mari manipulări din spaţiul audiovizual de la Revoluţie încoace se petrece acum sub ochii noştri şi cred că Consiliul nu are nici cea mai mică putere de a schimba ceva (...) Este una din cele mai mari manipulări din spaţiul audiovizual - Roşia Montană. Toţi cei care sunt acum pe stradă nu înţeleg nimic, nu au habar despre realitatea de la Roşia Montană, iar posturile de televiziune, strict politic, profită de acest lucru", a spus Valentin Jucan.

Pe de altă parte, şi Radu Călin Cristea, un alt membru al CNA, a spus că subiectul Roţia Montană "are o miză absolut uriaşă". "E multă manipulare (...) Dar, pe de altă parte, ca un telespectator fidel şi avizat, pot să vă spun că au existat posturi de radio care şi-au însuşit ca pe o misiune naţională contestarea acestui proiect", a spus Radu Călin Cristea. El a precizat că aceste posturi de radio - pe care nu le-a nominalizat - au călcat în picioare legislaţia audiovizualului. De asemenea, Radu Călin Cristea a spus că au fost şi posturi care au încercat să păstreze un echilibru cu privire la acest subiect.

Modul de reflectare de către radiodifuzori a subiectului Roşia Montană urmează să fie analizat de membrii CNA într-una dintre şedinţele viitoare.

Din 1 septembrie, în centrul Bucureştiului şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici