Milan Kundera a făcut poliţie politică, potrivit unui raport

Un raport, întocmit de poliţia comunistă cehoslovacă, care indică faptul că Milan Kundera l-a denunţat pe un tânăr dezertor, pe când era student în Praga, în 1950, a fost publicat online, luni, deşi scriitorul ceh neagă că a făcut poliţie politică.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Milan Kundera a făcut poliţie politică, potrivit unui raport

Milan Kundera a făcut poliţie politică, potrivit unui raport

Dvorácek dezertase din serviciul militar şi se refugiase în Germania. În tabăra de refugiaţi de la Munchen, el a fost recrutat de un serviciu de informaţii cehoslovac finanţat de către americani şi trimis înapoi în ţară.

A fost arestat la locul întâlnirii şi condamnat la 22 de ani de închisoare. Din închisoare, Dvorácek a fost trimis într-un lagăr de muncă forţată, într-o mină de uraniu, ca mulţi dintre prizonierii politici din acea perioadă.

A fost eliberat după 14 ani, în 1963, în momentul în care Milan Kundera publica volumul "Iubiri caraghioase", romanul care i-a adus scriitorului notorietatea.

Volumul a fost urmat de romanul "Gluma" (1967), în care este descrisă povestea unui student praghez trădat de către unul dintre prietenii săi.

Miroslav Dvoracek
, în prezent în vârstă de 80 de ani, locuieşte în Suedia, unde a suferit, recent, o criză cardiacă.

"Ştie că a fost denunţat de cineva, dar acum nu mai are nicio importanţă pentru el cine a făcut-o", a declarat soţia lui Dvoracek, Marketa Dvoracek Novak.

După ce a fost un comunist convins, Milan Kundera s-a mutat în tabăra reformatorilor, în anii '60, dar i s-a interzis orice activitate publică după ce Primăvara de la Praga a fost zdrobită de tancurile sovietice, în august 1968.

A emigrat în Franţa, în 1975, şi a devenit cetăţean francez în 1981, clădindu-şi o reputaţie literară internaţională.

A scris în limba cehă şi în franceză şi printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără "Gluma", "Ridicole iubiri", "Insuportabila uşurătate a fiinţei", "Valsul de adio", "Cartea râsului şi a uitării" şi "Lentoarea".

Kundera nu este singurul artist european care se vede chestionat despre trecutul său.

Germanul Gunter Grass, care a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1999, a fost surpriza verii anului 2006, când a mărturisit, în autobiografia "Decojind ceapa", că s-a înrolat benevol în Waffen SS, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, la vârsta de 17 ani.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici