Milan Kundera şi Milos Forman, surprinşi de poliţia secretă, într-o expoziţie vernisată joi la ICR

Expoziţia "Praga prin obiectivul poliţiei secrete", ce cuprinde fotografii făcute în Cehoslovacia în anii '70 şi '80 de poliţia secretă, inclusiv cu personalităţi ca scriitorul Milan Kundera şi regizorul Milos Forman, va fi vernisată joi la Institutul Cultural Român (ICR) din Capitală.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Milan Kundera şi Milos Forman, surprinşi de poliţia secretă, într-o expoziţie vernisată joi la ICR

Milan Kundera (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr incredibil de fotografii făcute de poliţia secretă cehoslovacă între anii '70 şi '80 a fost găsit în arhive, după anul 1989, potrivit unui comunicat. Oamenii urmăriţi de poliţia secretă erau disidenţi, oamenii Bisericii, intelectuali, ca şi în Europa de Vest.

Organizată de Institutul pentru studiul regimurilor totalitare din Cehia, expoziţia "Praga prin obiectivul poliţiei secrete" va fi vernisată de Centrul Ceh din Bucureşti joi, de la ora 18.00, la sediul ICR. Vernisajul include proiecţii de filme scurte de instrucţie pentru ofiţerii poliţiei şi prezentarea cărţii expoziţiei.

Printre fotografiile care se regăsesc în carte se numără şi cele ale scriitorului Milan Kundera şi ale regizorului Milos Forman, surprinşi pe stradă.

"Este un mod foarte bun de a arăta generaţiilor tinere realitatea vieţii dintr-un stat totalitar, cu care nu au avut nicio experienţă personală în acest sens. Pozele, care, din întâmplare, au o calitate artistică bizară şi extraordinară, stârnesc întrebări diverse în mintea oamenilor: Cine erau oamenii care făceau asemenea fotografii? De ce a făcut asta regimul? Mai este relevant în zilele noastre?", spune René Kubasek, directorul Centrului Ceh la Bucureşti.

Vernisajul va fi precedat de două discuţii panel, începând cu ora 13.00, despre viaţa într-un regim totalitar şi despre cum se poate trece peste trecut. Invitaţi vor fi atât foşti disidenţi, cât şi experţi în domeniu, incluzându-i pe fostul colaborator al preşedintelui Vaclav Havel Pavel Seifter (Cehia), Zoltan Bretter (Ungaria), Mihai Stănescu (România), Ioana Diaconescu (România), precum şi alţi reprezentanţi ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Institutului pentru studiul regimurilor totalitare din Cehia.

Evenimentul va culmina la ora 19.00 cu proiecţia peliculei "Pouta", care a primit în 2010 premiile Academiei de film cehe pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rolul principal şi cea mai bună imagine. Filmul prezintă povestea unui agent al poliţiei comuniste secrete şi relaţiile dintre poliţia secretă şi mişcarea disidenţilor.

Evenimentul de joi este organizat cu ocazia aniversării Revoluţiei de Catifea din Cehoslovacia (noiembrie-decembrie 1989).

Intrarea pe tot parcursul evenimentului este gratuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici