„Aveau o fotografie cu mine, mă căutau”, a povestit reporterul în vârstă de 33 de ani, care lucrează pentru site-ul american Vice News.
„Mă simt bine”, a declarat el, prin telefon. ”Ei au venit să mă vadă şi mi-au spus să-mi reiau activitatea”, a adăugat el. „Răpitorii” i-au restituit echipamentul reţinut.
Jurnalistul a povestit că a fost arestat luni seara, către ora locală 22.30, la un post de control în apropiere de piaţa centrală din Slaviansk, precizând că cei care l-au răpit aveau o fotografie cu el şi că îl căutau.
„La început, m-au bătut, mi-au legat mânile şi ochii”, a povestit el. „După o zi şi jumătate, m-au dezlegat mâinile şi au început să mă trateze normal”, a mai relatat jurnalistul american.
– Jurnalist „provocator”
Simon Ostrovsky, care a lucrat pentru AFP în Azerbaidjan în anii 2000, se află în estul Ucrainei pentru site-ul american Vice News. Jurnalist cu experienţă în zonele de conflict, el relata despre revolta separatistă din estul Ucrainei.
Liderul separatist din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a dezminţit iniţial detenţia jurnalistului, afirmând că acesta se află în sediul local al serviciilor de securitate ucrainene, aflate sub controlul proruşilor, pentru „a lucra”.
La întrebările insistente ale jurnaliştilor, el a confirmat miercuri că Ostrovsky, pe care l-a calificat drept un „jurnalist provocator”, se afla „în detenţie provizorie, într-o celulă”. „Potrivit informaţiilor noastre, este un informator al Pravîi Sector (Sector Dreapta), grupare naţionalistă ucraineană”, a declarat el pentru agenţia Interfax-Ucraina.
Această mişcare radicală, aflată la conducerea protestelor proeuropene de la Kiev, este contestată de populaţia rusofonă din estul Ucrainei. De altfel, separatiştii acuză gruparea naţionalistă că ameninţă populaţia locală şi provoacă revolte în estul ţării.
De altfel, membri grupării au fost acuzaţi pentru atacul soldat cu trei morţi comis în noaptea de sâmbătă spre duminică la ieşirea din Slaviansk, unde a fost descoperită o carte de vizită a liderului Pravîi Sector, Dmitro Iaroş.
Pe de altă parte, Washingtonul s-a arătat miercuri ”foarte preocupat” în legătură cu „răpirea” jurnalistului şi a cerut Rusiei ”să-şi folosească influenţa în rândul grupurilor respective pentru a asigura eliberarea imediată şi în deplină siguranţă a tuturor ostaticilor din estul Ucrainei”.
În plus, trei fotoreporteri – francez, italian şi belarus – au fost reţinuţi marţi de separatiştii proruşi pentru scurt timp, după ce au surprins imagini cu o baricadă din Slaviansk. Separatiştii le-au verificat echipamentele şi le-au confiscat paşapoartele, însă ulterior i-au eliberat.
În acest context, Amnesty International a cerut oprirea imediată a „persecutărilor, răpirilor şi deţinerii jurnaliştilor” care se află în regiunile din estul Ucrainei.