Judy Blundell a câştigat premiul pentru Cel mai bun debut, cu romanul "What I Sow and How I Lied", publicat la editura Scholastic şi care prezintă relaţia complicată şi dezamăgitoare a unei adolescente cu un fost soldat din compania tatălui ei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
"Acest roman are toate ingredientele unui roman noir clasic, dar Judy Blundell reuşeşte să le transforme într-o poveste despre ascunzişurile şi zonele de penumbră ale adolescenţei", a argumentat juriul american.
Medalia pentru contribuţia deosebită adusă literaturii americane a fost atribuită lui Maxine Hong Kingston, ale cărei romane, "The Woman Warrior: Memoirs of a Girlhood among Ghosts" şi "China men", au fost recompensate cu National Book Award în 1976, respectiv 1981.
Fiecare premiu National Book valorează 10.000 de dolari. Juriul a selectat cărţi publicate în perioada 1 decembrie 2007 – 30 noiembrie 2008, scrise de autori americani.
În 2008, peste 200 de edituri au înscris 1.258 de cărţi în competiţie, o creştere cu 6% faţă de ediţia din 2007.
Printre câştigătorii din anii anteriori s-au numărat John Updike, Philip Roth şi Ralph Ellison.
Scriitoarea Annette Gordon-Reed a câştigat premiul National Book pentru non-ficţiune, pentru "The Hemingses of Monticello: An American Family", în timp ce Peter Matthisen a câştigat premiul pentru ficţiune, pentru romanul "Shadow Country".
Romanul lui Gordon-Reed a fost publicat de editura W. W. Norton & Company şi descrie povestea familiei de sclavi Hemingses, începând de la originile ei, în jurul anului 1700, şi până la destrămarea ei, după moartea lui Thomas Jefferson, în 1826.
Într-un roman anterior, scriitoarea Annette Gordon-Reed a lansat ipoteza că fostul preşedinte american Thomas Jefferson ar fi avut mai mulţi copii în urma legăturii sale cu sclava Sally Hemings. Teste ADN realizate de specialişti au stabilit, de altfel, o anumită legătură genetică între cele două familii.
"Shadow Country" a fost publicat de editura Modern Library şi relatează legenda banditului şi, totodată, proprietarului plantaţiilor de trestie de zahăr din Everglades (Florida) E.J. Watson, al cărui destin s-a îndreptat în mod implacabil către o moarte violentă, provocată de vecinii săi.
Juriul a calificat această carte ca fiind "o descriere epică a progresului şi decăderii Americii, poetică, mitică şi devastatoare".
Premiul pentru Cel mai bun volum de poezie a fost acordat lui Mark Doty, pentru "Fire to Fire: New and Collected Poems", publicat la editura HarperCollins, un volum ce constituie o selecţie a celor mai bune poeme ale acestuia.
"În acest volum restrospectiv, un tânăr poet talentat a devenit un adevărat maestru", a fost aprecierea juriului.