Ministerul Culturii îşi exprimă regretul faţă de decesul scriitorului Mircea Ivănescu

Ministerul Culturii îşi exprimă regretul faţă de decesul scriitorului Mircea Ivănescu, descriindu-l pe acesta ca pe "un important şi necesar punct de reper în literatura română de la sfârşitul veacului XX".

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii îşi exprimă regretul faţă de decesul scriitorului Mircea Ivănescu

Mircea Ivănescu (Imagine: www.wikipedia.org)

Mircea Ivănescu a murit, joi, la Sibiu, unde se retrăsese în ultima perioadă a vieţii sale.

"Poet remarcabil, pionier al postmodernismului în România şi în Europa, autor al unor volume de versuri strălucitoare cu titluri (deliberat) simple şi conţinut meşteşugit: «Poeme», «Poezii nouă», «Versuri vechi», nouă..., traducător de forţă care a rescris în limba română opere literare de mare complexitate şi dificultate aparţinând unor Joyce, Musil, Kafka, Rilke, E. Pound, Faulkner..., eseist de profunzime, dar deloc sofisticat, tatăl lui Mopete", se spune în comunicatul Ministerului Culturii.

"Prin creaţia sa, deopotrivă profundă şi diversă, Mircea Ivănescu rămâne un important şi necesar punct de reper în literatura română de la sfârşitul veacului XX", se mai spune în comunicatul Ministerului Culturii.

Mircea Ivănescu, născut pe 26 martie 1931, a contribuit esenţial la recuperarea narativităţii în poezia autohtonă din a doua jumătate a anilor '60 şi din anii '70. Multiplu premiat pentru poezia şi traducerile sale, Mircea Ivănescu a fost propus, în 1999, pentru premiul Nobel pentru literatură, de către Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.

Ivănescu este cunoscut ca scriitor, eseist şi traducător. Printre volumele publicate de el se numără "Poeme nouă" (Cartea Românească, 1983), "Alte poeme nouă" (Cartea Românească, 1986), "Versuri vechi, nouă" (Eminescu, 1988), "Poeme alese" (1966-1989), "Poeme vechi, nouă" (Cartea Românească, 1989), "Versuri" (Eminescu, 1996).

Mircea Ivănescu a fost nominalizat recent la premiile Prometheus pentru Opera Omnia pe 2011, la secţiunea Literatură. Distincţiile vor fi acordate în această toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici