- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.01.2012, 16:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii s-a mutat în noul sediu din Biblioteca Naţională
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) s-a mutat, de luni, în noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României din bulevardul Unirii din Bucureşti, părăsind sediul din şoseaua Kiseleff, pe care l-a ocupat în ultimii opt ani.
Urmărește
1528 afișări
Ministerul Culturii s-a mutat în noul sediu din Biblioteca Naţională (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Ministerul Culturii îşi avea sediul într-o clădire de pe Şoseaua Kiseleff, aparţinând Muzeului Satului, pe care o avea în folosinţă din noiembrie 2003.
Pe 5 decembrie 2011, prezent la comisiile de cultură reunite din Parlament la discutarea bugetului MCPN pe 2012, Kelemen Hunor a anunţat mutarea Ministerului Culturii în noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României (BNR) din ianuarie. Ministrul a precizat atunci că spaţiul de care dispuneau angajaţii MCPN în clădirea de pe Şoseaua Kiseleff era insuficient, iar aceasta va fi folosită în continuare de Muzeul Satului, cu destinaţia de sediu administrativ şi laboratoare de restaurare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Astfel, de luni, 30 ianuarie 2012, sediul Ministerului Culturii este la Biblioteca Naţională, într-o aripă a clădirii, pe trei etaje, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai MCPN.
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României a fost inaugurat pe 15 decembrie 2011, în contextul finalizării lucrărilor de construcţie la clădirea de pe bulevardul Unirii din Bucureşti, începute în primăvara anului 2009. Evenimentul a constituit o avanpremieră, înaintea deschiderii propriu-zise a clădirii pentru public. La inaugurare au fost prezenţi premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, sub mandatul căruia au fost începute lucrările de reconstrucţie la noul sediu BNR.
Kelemen Hunor a spus atunci că, din 2012, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" va avea, de asemenea, sediul în Biblioteca Naţională, instituţia de spectacole urmând să părăsească spaţiul din clădirea Teatrului Naţional Bucureşti, care este în renovare.
Valoarea totală a investiţiei pentru finalizarea noului sediu al BNR a fost de 104.839.121 de euro, fără TVA. Suma alocată noului sediu al Bibliotecii Naţionale provine dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii. Împrumutul a fost accesat în perioada în care ministru al Culturii era Adrian Iorgulescu.
Sediul din bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o mare controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.
În mai 2010, deputatul PDL Silviu Prigoană a înaintat o propunere legislativă ce prevedea mutarea Parlamentului în acestă clădire de pe bulevardul Unirii, care să treacă din administrarea Ministerului Culturii în cea a RA-APPS, precum şi trecerea Palatului Parlamentului în administrarea consiliului General al Municipiului Bucureşti. Iniţiativa nu a fost însă adoptată.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe