Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti au ajuns într-un blocaj de comunicare

Ministerul Culturii reproşează Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), aflat în subordinea sa, că nu foloseşte bugetul primit, iar CNDB semnalează faptul că întârzierea cu care i se acordă fondurile determină anularea proiectelor şi astfel banii nu mai ajung să fie folosiţi.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti au ajuns într-un blocaj de comunicare

Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti au ajuns într-un blocaj de comunicare

Reprezentanţii Centrului Naţional al Dansului a reclamat, săptămâna trecută, situaţia de criză în care se află instituţia din cauza subfinanţării.

Într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) arată că "pentru anul 2018, repartizarea creditelor bugetare la Titlul 51 - Transferuri între unităţi ale administraţiei publice - s-a efectuat cu încadrare în limita de cheltuieli aprobată de Guvernul României şi transmisă odată cu Scrisoarea cadru privind metodologia de elaborare a proiectului de buget pe anul 2018. Impactul financiar rezultat în urma punerii în aplicare a actelor normative privind creşterile salariale a determinat o creştere considerabilă a cheltuielilor de personal şi, pe cale de consecinţă, o reducere corespunzătoare a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, cheltuieli de capital şi alte cheltuieli, repartizate instituţiilor subordonate Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul statului (muzee, instituţii publice de spectacole şi concerte, centre de cultură, alte instituţii). În conformitate cu art. 6 din Legea nr. 500/2002, «Legile bugetare anuale pot fi modificate în cursul exerciţiului bugetar prin legi de rectificare, elaborate cel mai târziu până la data de 30 noiembrie»".

Ministerul Culturii explică şi cum a gândit reducerea bugetului CNDB: "În anul 2018, instituţiile publice de spectacole şi concerte, aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, inclusiv Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, au avut credite bugetare, repartizate la Titlul 20 - Bunuri şi servicii (din subvenţie de la bugetul de stat), aprobate la nivelul celor din anul precedent. Pentru anul 2018, Centrului Naţional al Dansului i s-a acordat subvenţie, la Titlul 20 - Bunuri şi servicii, în sumă de 850.000 lei, din care a solicitat deschidere de credite de 621.000 lei, până la data de 30.09.2018. Prin urmare, se constată că pentru trimestrul IV, instituţia mai beneficiază de suma de 229.000 lei. Comparând cu media aferentă trimestrelor I, II şi III care este în sumă de 207.000 lei, reiese că suma ce rămâne de cheltuit în trimestrul IV este mai mare decât cea utilizată până la data prezentă. În cazul anului 2017, menţionăm că instituţiei i s-a suplimentat subvenţia cu suma 417.000 lei cu ocazia rectificărilor bugetare, iar, la final de an, Centrul Naţional al Dansului a restituit suma de 141.983 lei. Suma returnată reprezintă 34,04 % din cea solicitată de instituţie, de unde rezultă că fundamentarea solicitărilor de suplimentare întocmite nu au avut la bază previziuni realiste.

Pentru propunerea de buget pe anul 2019, conform Notei de Fundamentare privind propunerea Bugetului de venituri şi cheltuieli, la Titlul 20 - Bunuri şi Servicii, instituţia declară o execuţie preliminată de 788.000 lei, pe anul 2018, din care reiese faptul că nu este angajat, la acest moment, tot bugetul aprobat la acest titlu, în sumă de 1.124.000 lei.

Astfel, potrivit documentului invocat mai sus, semnat şi asumat de managerul Centrului Naţional al Dansului, reiese faptul că, în ceea ce priveşte bugetul pe anul 2018, instituţia îşi propune să cheltuie cu aproximativ 30% mai puţin decât a solicitat şi, prin urmare, deducem faptul că aceasta nu mai are nevoie de bani, dar şi că, implicit, va trebui să returneze fondurile neutilizate, în anul 2018, asemenea situaţiei menţionate anterior, din anul 2017".

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) a întreprins o serie de acţiuni publice de conştientizare a situaţiei de criză în care se află din cauza subfinanţării cronice, care l-a adus în imposibilitatea de a-şi continua activitatea. Reprezentanţii CNDB au declarat pentru MEDIAFAX că nu doresc să genereze un context conflictual, însă ţin să precizeze anumite aspecte.

Astfel, "toate solicitările CNDB către MCIN de suplimentare a bugetului se referă la mărirea subvenţiei alocate de la bugetul de stat şi nu la mărirea bugetului total aprobat (care include şi veniturile proprii)", explică cei de la CNDB.

"Pentru anul 2017, aşa cum am indicat şi în comunicatul de presă, suplimentarea de buget (subvenţie) a venit prea târziu (08.10.2017) pentru a putea derula toate proiectele planificate. Astfel, o parte dintre ele au fost anulate, determinând returnarea sumei de 68.462,14 lei (Titlul 20 – Bunuri şi servicii), şi nu 141.983 lei (în care sunt incluse veniturile proprii nerealizate şi Titlul 10 - Cheltuieli de personal). Este evident faptul că toate aceste proiecte implică o muncă de creaţie care nu poate fi comandată de pe o zi pe alta, iar disponibilitatea creatorilor, artiştilor interpreţi şi, mai ales, a partenerilor internaţionali de a aştepta un răspuns nu este infinită. Pentru anul 2018, situaţia este similară cu cea din 2017: cererea de suplimentare a subvenţiei nu este soluţionată până în prezent, iar CNDB se află din nou în situaţia ingrată de a nu şti ce programe sau proiecte poate finaliza până la 31.12.2018. Ştim că MCIN a primit o rectificare bugetară pozitivă, dar nu ştim la nivel de minister cum a fost sau urmează să fie distribuită aceasta între instituţiile din subordine", mai spun reprezentanţii CNDB.

Reprezentanţii CNDB solicită un dialog interinstituţional cu MCIN pentru a oferi soluţii clare şi concrete pentru ieşirea din situaţia de blocaj în care se află în ceea ce priveşte realizarea programului minimal asumat de ambele părţi.

"Trebuie înţeles faptul că fără investiţii într-un domeniu cultural precum dansul contemporan, pentru dezvoltarea căruia toate statele europene alocă sume importante şi care are puterea de a genera un plus de valoare culturală dar şi economică, nu se pot implementa politicile publice eficiente la care se referă programul de guvernare actual. CNDB este singura instituţie care reprezintă domeniul dansului contemporan, căreia îi revin multiple misiuni pentru dezvoltarea acestuia, fără să aibă artişti angajaţi şi o structură repertorială. În concluzie, CNDB este excepţia culturală a României", arată textul remis de CNDB MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici