- Home
- Cultură-Media
- TÂRGU JIU, (18.02.2014, 18:11)
- Gigi Ciuncanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii suspendă protocolul cu Primăria Tg Jiu pentru monitorizarea operelor brâncuşiene
Ministerul Culturii a suspendat protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, expuse în două parcuri din oraş, a anunţat, marţi, secretarul de stat Radu Boroianu, precizând că decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumătate de an.
Urmărește
159 afișări
Ministerul Culturii suspendă protocolul cu Primăria Tg Jiu pentru monitorizarea operelor brâncuşiene (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)
Secretarul de stat Radu Boroianu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, că în cursul zilei a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa că Ministerul Culturii a decis să suspende protocolul în baza căruia Primăria Târgu Jiu era implicată în monitorizarea şi îngrijirea operelor lui Constantin Brâncuşi din oraş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit lui Boroianu, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Direcţia de Patrimoniu din Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului au obligaţia să monitorizeze operele respective în perioada suspendării protocolului.
"Acest tip de protocol se suspendă până la finalul analizelor profunde privitoare la monumente. Pentru această perioadă nu foarte lungă de timp obligaţia monitorizării pluridisciplinare asupra monumentelor revine Comisiei Monumentelor Istorice Naţionale, Direcţiei Ministerului Culturii de Patrimoniu, Institutului Naţional de Patrimoniu, care au obligaţia ca această monitorizare să se facă pluridisciplinar", a declarat Radu Boroianu.
El a precizat că această decizie a fost luată în condiţiile în care, anul trecut, în timpul lucrărilor de întreţinere a operelor brâncuşiene, Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu nu a asigurat prezenţa unui expert care să supravegheze operaţiunile respective.
Pe de altă parte, secretarul de stat a dat asigurări că operele lui Brâncuşi nu au fost afectate în mod ireversibil după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune anul trecut.
El a precizat că anul trecut în toamnă, când a venit la Târgu Jiu pentru a vedea care este starea Porţii Sărutului, a fost asigurat că opera fusese spălată cu "apă călduţă", adăugând că după izbucnirea scandalului a urmărit înregistrările video cu muncitorul care spăla sculptura.
"Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul aşa. Probabil înainte spălase aşa covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervenţiilor de dinainte făcute pe bază de var şi de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată, dacă vreţi, a fost să constatăm că după acea intervenţie piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, aşa cum se afirmase", a mai spus Radu Boroianu.
Radu Boroianu a susţinut conferinţa de presă alături de Joost Vander Auwera - conservator şef la Departamentul de Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, unul dintre experţii sosiţi, luni, la Târgu Jiu pentru a examina lucrările lui Constantin Brâncuşi.
Joost Vander Auwera a explicat că albirea pietrei pe unele porţiuni a fost determinată de anumite săruri minerale depuse după spălarea operelor cu apă sub presiune, el menţionând că presiunea apei nu a fost un factor care să fi creat distrugeri mari.
"Micile probleme care trebuie rezolvate se vor face prin monitorizarea monumentului. Acesta e un lucru foarte important, iar după monitorizare problemele trebuie discutate în mod transparent şi ştiinţific şi asta trebuie să stea la baza viitoarelor intervenţii. Cele mai importante probleme şi care trebuie rezolvate sunt date de apariţia sărurilor pe anumite zone ale monumentului. Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti va face studiile de specialitate în aşa fel încât să poată fi stabilite tratamentele necesare. Sărurile au apărut ca urmare a intervenţiilor cu apă, dar nu sunt nişte probleme care să pună în pericol monumentul", a declarat profesorul belgian.
Acesta a menţionat că specialişti români vor analiza operele în detaliu în perioada următoare, toate lucrările lui Brâncuşi expuse la Târgu Jiu având nevoie de ample operaţiuni de monitorizare.
"Principala sarcină care revine Facultăţii de Geologie, precum şi Institutului de Optoelectronică din cadrul Complexului de la Măgurele este să documenteze şi să studieze îmbătrânirea acestei pietre, a travertinului folosit de Brâncuşi. Această transformare dată de îmbătrânire a fost luată în considerare de artist în momentul realizării operei. Am studiat în parc câteva bucăţi de piatră rămase din timpul realizării ansamblului. Am putut să comparăm astfel piatra peste care nu s-a intervenit în niciun fel cu piatra de la monumente şi care a fost supusă diverselor intervenţii. Marea problemă a fost lipsa de monitorizare. Evoluţia crustei aşezată pe piatră trebuie studiată pe parcursul câtorva ani pentru ca să se poată aplica soluţii pentru zone foarte mici. Brâncuşi a ales această piatră pentru ca ea să îmbătrânească în timp şi să îi dea un plus de valoare", a mai spus Joost Vander Auwera.
Pe parcursul conferinţei de presă susţinute de profesorul belgian împreună cu secretarul de stat Radu Boroianu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Iulia Vână, a anunţat că directorul Centrului Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi", Adina Andriţoiu, a demisionat din funcţie.
Vână a menţionat că Andriţoiu a invocat motive personale, Boroianu declarându-se surprins de gestul acesteia şi precizând că, luni seară, a avut o discuţie "mai lungă" cu aceasta.
Secretarul de stat a menţionat că toate planurile pe care şi le-a făcut pentru îmbunătăţirea stării operelor lui Brâncuşi depind şi de modul în care evoluează discuţiile din USL.
Radu Boroianu, membru PNL, a declarat că face parte dintr-un partid care ar putea "până la sfârşitul zilei" să nu mai fie la guvernare, ceea ce i-ar anula eforturile sale pentru rezolvarea problemelor de la Târgu Jiu.
Luni, la Târgu Jiu, a sosit comisia de experţi internaţionali desemnată să analizeze situaţia Porţii Sărutului, condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu. El declara jurnaliştilor că membrii comisiei de experţi străini vor analiza nu doar Poarta Sărutului, ci toate operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, pentru a vedea în ce stare se află acestea şi a pentru a stabili nişte regulamente clare în baza cărora să fie făcute de acum încolo viitoarele lucrări de întreţinere şi restaurare.
Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 11 februarie, ministrul Culturii, Gigel Ştirbu anunţa că, în perioada 15 - 18 februarie se va reuni comisia de experţi care va studia situaţia restaurării componentei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul Ansamblului "Constantin Brâncuşi". Potrivit comunicatului, "în program sunt prevăzute întâlniri la Bucureşti şi Târgu-Jiu, precum şi vizita la Ansamblul Monumental Calea Eroilor".
Din Comisia Internaţională Brâncuşi fac parte trei profesori renumiţi din domeniul artelor plastice şi al sculpturii, care îşi desfăşoară activitatea la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, Universitatea din Viena, respectiv Universitatea din Viena şi Duke University din Statele Unite ale Americii.
Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.
Ulterior, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, şi a respins ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.
Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat atunci lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la "Poarta Sărutului", element al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu.
INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Lucrările de restaurare a Porţii Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări.
Ansamblul Constantin Brâncuşi cinsteşte moartea eroică, dar în acelaşi timp aduce un elogiu vieţii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului - ministru liberal Gheorghe Tătărescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe