- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.04.2013, 19:56)
- Laura Mitran
Ministerul Educaţiei impune condiţii pentru vizitarea expoziţiei "The Human Body" de elevi. Muzeul Antipa cere precizări
Ministerul Educaţiei solicită inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa să se ia în CA al şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor, semnalând "aspecte controversate" şi un "posibil impact emoţional negativ", muzeul cerând precizări.
Urmărește
3074 afișări
Ministerul Educaţiei impune condiţii pentru vizitarea expoziţiei "The Human Body" de elevi. Muzeul Antipa cere precizări (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Într-o notă emisă pe 29 martie de către Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), li se solicită inspectoratelor şcolare să ceară unităţilor de învăţământ din subordine (şcoli generale şi licee), ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body", deschisă în perioada 22 martie - 30 iunie, la Muzeul Naţional "Grigore Antipa" din Capitală, de către grupuri de elevi minori, să fie luată de către Consiliul de Administraţie (CA) al fiecărei unităţi.
Această solicitare a MEN este motivată în notă prin aceea că "există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor".
În notă se mai stipulează că, în cazul în care decizia CA va fi favorabilă vizitării, "se va solicita acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor/ copiilor", cu informarea celor dintâi de "faptul că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Totodată, în cazul în care părinţii îşi dau acordul, "acestora li se va recomanda să-şi însoţească copiii minori cu vârsta sub 12 ani la vizitarea expoziţiei".
Într-un comunicat al Muzeului Antipa, remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, instituţia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale semnalarea publică a "aspectelor controversate, generate de tipul de exponate" din expoziţia temporară "The Human Body" şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziţiei.
Reprezentanţii muzeului precizează că au aflat din presă despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi îşi exprimă "nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare" a ministerului, care nici nu a solicitat instituţiei muzeale planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.
"Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 - 20.00, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia «The Human Body» tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", se mai arată în comunicatul muzeului.
Referitor la existenţa unor "aspecte controversate generate de tipul de exponate", precum şi a unui "posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", invocate în adresa MEN, reprezentanţii Muzeului Antipa precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei "The Human Body".
"Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului", se arată în comunicat.
"În aceste condiţii, ţinem să mai precizăm că diseminarea informaţiei cu privire la adresa de mai sus este corectă şi justificată în ceea ce priveşte solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia «The Human Body». Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca «minori». Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?", se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii muzeului mai susţin că demersul Ministerului Educaţiei Naţionale este "nejustificat" şi pentru că: "studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toţi cei 12 ani de învăţământ preuniversitar în care se predă această materie, începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învăţământul românesc, deşi, în mod paradoxal, examenul de bacalaureat se poate da şi la biologie/anatomie umană, admiterea la facultăţi precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susţinerii examenului la disciplina anatomie umană, pentru multe dintre şcolile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, aşa cum prezentarea teoriei creaţioniste este obiectivul principal de învăţământ al orelor de religie, teoria evoluţionistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni".
Reprezentanţii Muzeului Antipa mai semnalează că "adresa trimisă a ajuns să fie comunicată de unii dintre inspectorii judeţeni către unităţile din subordine cu textul: «Bună ziua! În săptămâna educativă, cei care şi-au propus excursii la Bucureşti, la recomandarea domnului ministru, nu aveţi voie să vizitaţi Muzeul Grigore Antipa»" şi că muzeul a suferit un prejudiciu de imagine.
Ei mai amintesc că elevii au acces gratuit în Muzeul Antipa, în toate vacanţele şcolare, întocmai ca şi toate grupurile organizate de copii defavorizaţi social sau cu dizabilităţi, care pot, însă, vizita gratuit muzeul de-a lungul întregului an.
"În speranţa că această situaţie gravă, prin care oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectorii şcolari au restricţionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziţie temporară sau în Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio instituţie de cultură să nu mai fie «recomandată» ca locaţie interzisă elevilor. Solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale să comunice public contribuţiile sau prejudiciile aduse de către Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» la îmbogăţirea cunoştinţelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultură, la stimularea respectul pentru patrimoniul naţional natural şi cultural", se arată în încheierea comunicatului instituţiei muzeale.
Expoziţia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc -, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti până pe 30 iunie.
În cadrul expoziţiei "The Human Body" poate fi văzut corpul uman în totalitatea lui, dar şi fragmente sau organe întregi, muşchi, ligamente, sistemul cardiovascular, sistemul osos şi muscular, sistemul nervos, precum şi fetuşi în diferite stadii de evoluţie. De asemenea, nu lipsesc exponate care prezintă organe sănătoase şi organe afectate de cancer în diferite stadii.
Pentru a-i convinge pe vizitatori că fumatul este una dintre cauzele frecvente ale cancerului pulmonar, organizatorii expoziţiei au amplasat între două exponate - un plămân sănătos şi unul afectat de cancer - o cutie în care oamenii îşi pot "dona" pachetele de ţigări.
"Ştiu că expoziţia a dat naştere la numeroase controverse de-a lungul anilor, însă răspunsul pozitiv în proporţie de peste 90% din toate locurile în care am fost ne-a încurajat să continuăm", a declarat Arnie Geller, CEO al GForce Exhibition, proprietarul expoziţiei găzduite de Antipa, la conferinţa de presă ce a precedat vernisajul.
Întrebat cine "trebuie" şi cine "nu trebuie" să viziteze expoziţia "The Human Body", Arnie Geller a spus: "Expoziţia nu este pentru toată lumea. Persoanele de o anumită apartenenţă religioasă, de exemplu, pot alege să nu o viziteze, dar majoritatea se poate bucura de expoziţie ca de o lecţie de anatomie extraordinară".
Expoziţia a fost vizitată deja de peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind prezentată în oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena şi Oostende.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: "THE HUMAN BODY" - Record de vizitatori la expoziţia controversată de la Muzeul Antipa: 3.000 de persoane estimate de vineri până duminică - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe