Ministrul Culturii a decis mutarea sculpturii "Cuminţenia Pământului" la Muzeul Naţional de Artă al României

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat miercuri, 19 octombrie, pe pagina sa de Facebook că sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi mutată până la finalul lunii octombrie la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii a decis mutarea sculpturii "Cuminţenia Pământului" la Muzeul Naţional de Artă al României

Ministrul Culturii a decis mutarea sculpturii "Cuminţenia Pământului" la Muzeul Naţional de Artă al României

Decizia a fost luată în urma "argumentelor Consiliul Ştiinţific de la MNAR" transmise miercuri Ministerului Culturii, "a consultărilor şi discuţiilor purtate cu experţi din domeniu în ultima săptămână, dar şi a faptului că mutarea la Muzeul Satului aşa cum a fost intenţionată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spaţiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit", potrivit mesajului publicat de Corina Şuteu pe Facebook.

Părerea acesteia este, în continuare, că din punctul de vedere al strategiei de promovare, Muzeul Satului ar fi fost o alegere bună, dar, potrivit declaraţiei sale, nu a putut ignora motivele enumerate mei sus: "Reafirm convingerea mea personală că dialogul între spaţiul muzeal dedicat satului şi această operă a lui Brâncuşi, icoană a modernităţii, ar putea reprezenta o abordare dinamică, interactivă şi originală. Nu pot să ignor însă amploarea reacţiilor venite din domeniul legitim al expertizei muzeale".

Duminica, 16 octombrie, Corina Şuteu anunţa că sculptura ar urma să va fi găzduită de Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" într-o primă fază, urmând ca lucrarea să fie itinerantă în ţară şi să fie expusă în muzee de artă, galerii etc.

În cadrul campaniei naţionale "Brâncuşi e al meu", care s-a încheiat la 30 septembrie, din cei şase milioane de euro s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 de euro. "Cuminţenia Pământului" va fi achiziţionată prin completarea sumei necesare de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Culturii, astfel încât lucrarea să rămână în circuitul public şi accesul la patrimoniul cultural naţional să nu fie îngrădit - potrivit unui comunicat din 12 octombrie. Tot atunci Ministerul Culturii a anunţat constituirea Fondului Brâncuşi, ce va avea ca scop achiziţionarea operelor de artă contemporană şi a celor ce aparţin tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Fondul Brâncuşi va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, şi va permite la rândul său atât donaţii individuale, cât şi donaţii din partea companiilor sau a altor organizaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici