Ministrul Culturii anunţă reformă la Consiliului Naţional al Cinematografiei. Cineaştii: Proiectul parcă era unul conspirativ

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat că va lua măsuri drastice în reformarea Consiliului Naţional al Cinematografiei, unde “nu există dorinţă reală de reglementare” susţinând că proiectul controversat, respins de Parlament, a fost discutat cu toţi cineaştii, lucru negat joi din nou de mulţi.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii anunţă reformă la Consiliului Naţional al Cinematografiei. Cineaştii: Proiectul parcă era unul conspirativ

Ministrul Culturii anunţă reformă la Consiliului Naţional al Cinematografiei. Cineaştii: Proiectul parcă era unul conspirativ (Imagine: Raul Stef / Mediafax Foto)

"Am impresia că acolo, cu toate afirmaţiile de bună credinţă, nu există o bună credinţă, nu există o dorinţă reală de reglementare şi am să acţionez în consecinţă", a declarat joi ministrul Corina Şuteu, fără a preciza exact măsurile pe care le va lua.

Cât priveşte modificările la legea care guvernează cinematografia şi care ar fi urmat să treacă alături de proiectul legii privind abilitarea Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, ministrul Culturii susţine că au fost consultaţi mai mulţi cineaşti. „Pe toate punctele acestea de modificare a circulat un text pe care l-am dezbătut cu cineaştii”, a declarat Şuteu care a nominalizat ulterior câţiva membri din grupul de lucru: Cristian Mungiu, Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Anca Puiu.
Andrei Rus, care a făcut parte din grupul de lucru, alături de Alex Trailă–consilierul ministrului Şuteu, a declarat că a trimis invitaţii, precizând că „absolut toate informaţiile au fost trimise şi către Cristian Comeagă, dar şi către alte persoane care fac parte din grupul celor 40 de cineaşti semnatari ai scrisorii”.

Răspunsul regizorului îl contrazice însă.
“Nu am primit de la domnul Rus vreun mesaj, cu porumbelul sau cum vrea el. Am fost informat de conţinut din terţe surse, care au trimis documentul de parcă era unul conspirativ. Iar documentul nu a ajuns la niciunul dintre cei 42 de cineaşti care am semnat scrisoarea. Dacă totuşi informare înseamnă acea spicuire pe care domnul Rus a trimis-o, atunci o consider o bătaie de joc. Când e vorba să fii informat de o lege, înseamnă să ai textul de la articolul unu până la ultimul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, regizorul Cristian Comeagă, unul dintre cei peste 40 de cineaşti care au semnat scrisoarea către deputaţii din Comisia de Cultură, prin care cereau ca proiectul privind modificarea legii cinematografiei să nu treacă la pachet cu legea de abilitare a Guvernului să dea ordonanţe pe timpul verii, pentru că nu este cunoscut de către cineaşti sau de către conducerea CNC.

Acesta a mai declarat că este degradant pentru cei care au semnat scrisoarea de susţinere pentru că de fapt nu cunosc textul legii. “Este jignitor că la începutul lunii mai au semnat la Cannes un acord de cooperare cu acest scop, ca francezii să ne dea o consultanţă în materie de legislaţie în cinematografie. La mai puţin de o lună noi nu mai avem nevoie de aşa ceva. Au scos pe masă acelaşi text ca şi în perioada în care doamna ministru era secretar de stat şi Vlad Alexandrescu era ministru. Deci acordul, pentru ei, este un fel de praf în ochi”, a spus regizorul Comeagă.

Andrei Rus, fost consilier al ministrului Vlad Alexandrescu, şi care, potrivit unor surse ar viza conducererea Arhivei Naţionale de Film, a afirmat că Anca Mitran, directorul Consiliului Naţional al Cinematografiei, a fost invitată în mod repetat şi a acceptat să participe la o discuţie pe proiect abia în luna mai.

Potrivit unor surse, la Consiliul Naţional al Cinematografiei nu a fost transmisă nicio adresă oficială de consultare şi nici proiectul pe care ministrul Şuteu încerca să îl treacă. Pe de altă parte, la întâlnire din luna mai, reprezentanţii CNC ar fi cerut o a doua rundă de discuţii, pentru a dezbate fiecare articol al proiectului, însă aceasta nu a mai avut loc. Anca Mitran, directorul CNC, nu a putut fi contactată pentru o reacţie oficială.

“Un astfel de proiect ar trebui să pornească de la CNC şi apoi ministerul, cunoscând strategia generală, să intervină într-un domeniu care are autoritate naţională. Mi se pare un exces de legiferare al ministerului. În ce măsură grupurile operative reprezintă întregul? E ciudat că tocmai ministerul împarte cineaştii în două, ceea ce nu e firesc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Doru Mitran, membru al Consiliului de Administraţi al CNC.
Mitran a mai precizat că ministrul Culturii ar trebui să aibă ca prioritate “cultura românească în ansamblul ei, nu cinematografia sau artele plastice”

Încercarea ministrului Culturii de a trece proiectul a venit după ce o ordonanţă în acest sens nu şi-a găsit susţinere. Întrebată cum justifică graba de a aduce modificări la lege, Corina Şuteu a afirmat că a iniţiat acţiunea doar „pentru continuitatea proiectului. Vrem să continuăm să muncim în vacanţa parlamentară”.

Surse credibile au declarat pentru MEDIAFAX că actualul ministru încearcă desfiinţarea Consiliului Naţional al Cinematografiei şi înfiinţarea unei structuri similare în subordinea Guvernului şi schimbarea actualului director al CNC, Anca Mitran, cu Alex Trăilă, consilierul ministrului Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici