- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.08.2016, 16:20)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, despre clipul video "Cuminţenia pământului-Ultimul tren": Nu a fost finanţat de Minister - VIDEO
Corina Şuteu precizează într-un mesaj postat pe Facebook, referitor la campania „Cuminţenia pământului-Ultimul tren”,lansată de Papaya Advertising,că respectivul clip video „nu a fost finanţat de către Minister şi nu face parte din campania oficială asumată de Guvernul României şi coordonată de MC”.
Urmărește
1795 afișări
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, despre clipul video "Cuminţenia pământului-Ultimul tren": Nu a fost finanţat de Minister (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
În acelaşi mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, Ministrul Culturii, Corina Şuteu, informează că „Drepturile de imagine asupra Cuminţeniei pământului aparţin proprietarilor actuali ai lucrării lui Constantin Brâncuşi.”
De asemenea, în acelaşi mesaj, Corina Şuteu mai punctează că: „Pentru informaţii legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, vă invităm să vizitaţi pagina de internet www.brancusiealmeu.ro.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat pe 22 august, în mediul online, campania independentă „Hai Că Se Poate” (http://www.haicasepoate.ro/) pentru a încuraja donaţiile în vederea achiziţionării sculpturii lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului".
Clipul video alb-negru are 2':13'' şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând „comorile pierdute” de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se incheie cu imaginea trenului care duce "Cuminţenia pământului" şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde „ultimul tren” încărcat cu valoroasa sculptură.
„Poate că istoria e o carte care ne menţionează cu litere mici, o carte cu file rupte ici şi colo, purtând comorori pierdute pentru totdeauna sau file smulse şi duse departe de noi. Sau poate e ceva ce ne-a fost scris de alţii, fără suflet, nouă, cei care doar cu sufletul trăim. Paragrafe întregi dictate într-o limbă pe care n-am mai înţeles-o şi care ne-au făcut să ne simţim străini la noi în ţară. O carte pe care unii dintre noi au lăsat-o în urmă neterminată. Asta poate că e istoria, un şir lung de capitole care n-au depins de noi şi pe care le-am parcurs cuminţi, aşteptând cu speranţă că va urma o pagină pe care să ne-o scriem singuri, ştiind că o putem scrie atât de frumos, încât cei care spun acum « Ce vrei, bă? Asta e România!», să şoptească respectuos: «Asta este România!». ”, transmite vocea din off-ul clipului, pe parcursul derulării imaginilor în alb-negru.
Clipul video se încheie cu imaginea centrată pe sculptura lui Brâncuşi, lângă care apar cuvintele: „Hai că se poate. Trebuie să se poată”.
Pe pagina de Facebook a campaniei Papaya Advertising (https://www.facebook.com/HaiCaSePoate), la descriere apare, alături de un citat din Constantin Brancuşi (“Nu este greu sa faci lucruri. Greu este sa te pui in starea de a le face”), un argument al motivării acestei campanii independente: „Credem ca Romania nu trebuie sa devina tara tuturor posibilitatilor. Ci tara in care doar lucrurile bune devin posibile. Ii suntem datori lui Brancusi sa ne pastram Cumintenia? Poate. Dar, inainte de toate, suntem datori fata de noi insine sa intram in starea de a ne pastra demnitatea si dorinta de a face ca lucrurile de valoare sa nu ne mai scape printre degete. Credeti ca putem face acest lucru? Noi suntem siguri ca da.”
Potrivit Ministerului Culturii, până la data de 15 august s-a strâns o sumă de 562.117 euro, donaţi în cadrul campaniei de subscripţie naţională pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, sculptura "Cuminţenia pământului".
Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată oficial în luna mai de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.
În zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunţă sumele colectate.
Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secţiunea "Întrebări frecvente"), în situaţia în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.
De asemenea, în cazul în care sumele donate depăşesc valoarea necesară achiziţionării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei "Cuminţenia pământului" - se precizează pe site.
Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia pământului", negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro trebuie colectaţi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice.
De asemenea, TVR va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie care va avea o durată de opt ore, potrivit informaţiilor Televiziunii Române.
”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907, şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.
Citeşte şi: Sub 10% din suma necesară, strânsă de Guvern pentru opera lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. Cât ar trebui donat pe zi
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe