- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.04.2016, 14:03)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii îi răspunde lui Ion Caramitru şi Senatului UNITER, care i-au cerut, luni, demisia
Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu i-a răspuns, marţi, pe pagina sa de Facebook actorului Ion Caramitru şi membrilor Senatului UNITER care îl somaseră, luni, să-şi dea demisia din funcţie venind cu argumente de ordin administrativ, organizatoric şi instituţional şi invitându-i la dialog.
Urmărește
1331 afișări
Ministrul Culturii îi răspunde lui Ion Caramitru şi Senatului UNITER, care i-au cerut, luni, demisia
Luni, prin intermediul unor scrisori semnate în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din Romania îi solicitase lui Vlad Alexandrescu să demisioneze, cerându-i Prim-Ministrului Dacian Cioloş să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la ONB, precum şi datorită unor încălcările privind prevederile Legii managementului instituţiilor publice de cultură.
În răspunsul său public adresat lui Ion Caramitru şi membrilor Senatului UNITER, Vlad Alexandrescu îşi motivează obiectivele sale încă de la preluarea mandatului de ministru al Culturii: „Intenţiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ şi legislativ dedicat instituţiilor publice de cultură. Instituţiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea şi întinerirea sistemului public, prin energii noi”, punctând că ideea echilibrului menţinut între geenraţii a rămas continuu în atenţia sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Totodată, Ministrul Culturii a argumentat că: „Ruptura gravă existentă între inerţia şi cadrul monolitic al reglementarilor şi efervescenţă scenei vii a artelor m-au determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realităţii actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.”
În plus, Ministrul Vlad Alexandrescu a alăturat textului său un document separat răspunzând punctual „elementelor legale şi tehnice” din scrisoarea semnată de membrii Senatului UNITER, în care aceştia îl acuzau că prin acţiunile şi deciziile sale contradictorii, „ilegale şi abuzive”, acesta nu reformează ci „bulversează activitatea unora dintre cele mai importante instituţii publice de cultură”.
Vlad Alexandrescu afirmă că „A dori schimbare într-un sistem îngheţat poate provoca tulburări, refuzuri şi reacţii violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opţiunea mea este cea corectă.” oferind un răspuns şi în privinţa comisiilor de concurs numite pentru ocuparea poziţiilor de manager la nivelul instituţiilor publice de cultură.
Pe de altă parte, Ministrul Culturii i-a explicat punctual lui Ion Caramitru că: „m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal.”
Vlad Alexandrescu îşi conchide răspunsul invitându-l pe acesta laolaltă cu membrii UNITER la dialog şi la o acţiune solidară cu Ministerul Culturii „pentru îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural”.
Mai jos, răspunsul integral al Ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, publicat, marţi după amiază pe contul său de Facebook:
„Stimate Domnule Preşedinte Ion Caramitru, Stimaţi membri ai Senatului UNITER,
Intenţiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ şi legislativ dedicat instituţiilor publice de cultură. Instituţiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea şi întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt şi rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generaţii, tendinţe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituţia publică.
De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere.
Ruptura gravă existentă între inerţia şi cadrul monolitic al reglementarilor şi efervescenţă scenei vii a artelor m-au determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realităţii actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.
M-am bazat şi mă bazez pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creaţie şi al personalităţilor din lumea scenei în acest sens. Elementelor legale şi tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresaţi le voi raspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spaţiul public: a dori schimbare într-un sistem îngheţat poate provoca tulburări, refuzuri şi reacţii violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opţiunea mea este cea corectă. În ceea ce priveşte comisiile de concurs pe care le-am numit, vă invit să observaţi că este în prima dată în România când în comisia de concurs pentru poziţia de manager al Muzeul Naţional de Artă al României a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Naţională a României, un expert de la Biblioteca Naţională a Franţei. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări cât şi la concursuri pentru poziţii de manageri participă public.
Aţi fost şi rămâneţi, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. Sunt convins că direcţia acţiunilor noastre este aceeaşi şi că estimaţi, ca şi mine, că modul de implementare a managementului în cadrul instituţiilor publice de cultură din România trebuie să fie una dintre priorităţile Ministerului Culturii.
În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie şi prin intermediul spaţiului public) apreciez vigilenţa şi spiritul critic de care daţi dovadă şi consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.
Sunt convins că amândoi simţim faţă de aceste arii ale activităţii creative o responsabilitate pe masura provocărilor foarte dificile pe care situaţia le manifestă.
Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major.”, a conchis Vlad Alexandrescu.
La link-ul https://we.tl/WrQi3M4Sbx se poate consulta documentul-replică al Ministrului Culturii adresat lui Ion Caramitru, Preşedintele Uniunii Teatrale din România - UNITER.
Citeşte şi: Ion Caramitru şi Senatul UNITER cer demisia Ministrului Culturii din cauza scandalului de la Operă
Citeşte şi: Scandalul de la Operă: Ministrul Culturii cedează în faţa protestelor. George Călin, demis a doua oară
Citeşte şi: SCANDALUL de la Operă continuă: Angajaţii ONB au ocupat Sala Mare şi solicită demisia lui George Călin - FOTO
Citeşte şi: Angela Gheorghiu, după schimbările de la Opera Naţională: "Sunt stupefiată, întristată şi revoltată"
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36