- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.01.2015, 09:29)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii, la Ateneul Român: Am perceput, de-a lungul timpului, o adevărată jenă când vorbim de cultura naţională - FOTO
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat, joi seară, că a perceput, de-a lungul timpului, "o adevărată jenă când vorbim de cultura naţională", apreciind că "prosperitatea naţiunilor depinde, mai mult ca oricând în istoria umanităţii, de capacitatea de creaţie, de inovare a membrilor ei".
Urmărește
646 afișări
Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată, joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, de un concert al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, şi al Corului "Preludiu", sub bagheta dirijorului Voicu Enăchescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
La concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale au participat, printre alţii, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean, viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, soprana Mariana Nicolesco, producătorul de film Ada Solomon, regizorul Călin Peter Netzer, actriţa Rodica Popescu Bitănescu, dar şi parlamentari şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.
"Ne aflăm aici oameni de stânga, oameni de dreapta şi oameni fără de partid. Suntem, de asemenea, republicani şi monarhişti, cetăţeni ai României, cetăţeni ai Uniunii Europene şi din afară Uniunii Europene. Politica, opiniile, ideile despre lume şi viaţă ne vor despărţi. Dragostea pentru actul de cultură şi grija comună pentru soarta ei ne pot însă uni, dincolo de orice diferenţe. Nu întâmplător această zi a fost pusă sub tutela geniului creator Mihai Eminescu", a spus Ionuţ Vulpescu, într-un discurs susţinut pe scena Ateneului Român.
Ministrul Culturii a spus că, în 2015, instituţia pe care o reprezintă îşi propune să "promoveze mai insistent şi mai inteligent" valorile culturale. "Înainte de orice, vă invit să ne fiţi parteneri ai unei viziuni despre viitorul culturii româneşti în context european. Cultura este un fenomen de sinteză, care, la rândul lui, se cere abordat sintetic. Un fenomen de sinteză şi un fenomen de continuitate. Vorbim de ani de zile de caracterul strategic al culturii româneşti, dar nu avem încă, şi, dacă nu o construim acum, nici nu o să o avem, o strategie culturală naţională. (...) Aş vrea să pun această strategie sub semnul afirmării noastre ca naţiune şi ca indivizi prin cultură. Sunt conştient că este nevoie de timp pentru realizarea unui consens privind această strategie de afirmare prin cultură. De aceea, pe termen scurt, Ministerul Culturii îşi propune ca în 2015 să ne promovăm mai insistent şi mai inteligent valorile în societatea românească şi în Europa", a declarat Vulpescu.
El a precizat că a constatat "în timp şi cu mare neplăcere un soi de indiferenţă oficială faţă de creatori, faţă de omul de cultură", iar acest lucru trebuie să înceteze. "Este timpul ca omul de cultură să-şi reocupe locul de prim-plan în societatea noastră. (...) Voi sprijini activ, în limitele competenţelor Ministerului Culturii, uniunile de creaţie", a completat ministrul.
De asemenea, Ionuţ Vulpescu a spus că "a perceput, de-a lungul timpului, o adevărată jenă când vorbim de cultura naţională". "În spatele fiecărei culturi naţionale se află aceleaşi valori europene. Promit să vorbesc deschis despre cultura naţională şi să lucrez pentru ca ea să-şi păstreze şi să întărească prin cunoaştere şi performanţă acest caracter naţional", a mai spus Vulpescu.
Ministrul Culturii a precizat că trebuie realizată o nouă politică de gestionare a patrimoniului naţional.
"Afirmarea prin cultură este soluţia pentru prezent şi viitor. Trebuie să fim absurzi să cerem imposibilul dacă vrem să reuşim ce ne-am propus: prosperitatea naţiunilor depinde acum, mai mult ca oricând în istoria umanităţii, de capacitatea de creaţie, de inovare a membrilor ei, iar fără cultură şi educaţie ei nu vor fi creatori", a mai spus acesta.
Înainte de concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale, în foaierul Ateneului Român a fost lansat primul CD realizat de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.
"Deschidem această seară cu această lansare de CD. Mă bucur că, în această seară, de Ziua Culturii Naţionale, cea de-a treia ediţie care vine ca urmare a unui demers pe care Academia Română şi Parlamentul României l-a susţinut, avem un CD al Orchestrei Române de Tineret, care va cânta în această seară şi sunt convins că este la acelaşi nivel la care Orchestra Română de Tineret ne-a obişnuit. Mă bucur că în această seară unul dintre marile nume internaţionale ale baghetei este alături de noi", a declarat Ionuţ Vulpescu, referindu-se la dirijorul Cristian Mandeal.
Dirijorul Cristian Mandeal a spus că speră ca un astfel de material discografic, care conţine numai muzică românească, să mai fie realizat, pentru a "îmbogăţi patrimoniul componistic naţional". "În această seară, în afară de concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale, se lansează şi acest prim CD al Orchestrei de Tineret a României, un CD care, în mod firesc, cuprinde doar muzică românească de la A la Z. S-a făcut o selecţie, într-un CD nu poate să încapă tot ceea ce există valoros în muzica românească. Sperăm că o să urmeze şi un alt CD, tot de muzica românească, pentru a îmbogăţi, din ce în ce mai mult, zestrea, patrimoniul nostru componistic naţional", a spus Mandeal, înainte de concertul de la Ateneul Român.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu - 15 ianuarie - a devenit Ziua Culturii Naţionale.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe