Ministrul Culturii lipseşte de la audierile în Parlament privind tăierile bugetare din domeniu

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, nu participă, deşi a confirmat că o va face, la audierile programate miercuri în în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, unde au fost invitaţi managerii mai multor instituţii culturale pentru a discuta despre tăierile bugetare din domeniu.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii lipseşte de la audierile în Parlament privind tăierile bugetare din domeniu

Ministrul Culturii lipseşte de la audierile în Parlament privind tăierile bugetare din domeniu

Managerii mai multor instituţii culturale, precum cei de la Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul de Istorie a României şi Filarmonica Enescu, au fost invitaţi la audieri în Parlament miercuri, pentru a discuta despre tăierile bugetare din domeniul Culturii.

Potrivit lui Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură, Daniel Breaz îşi confirmase prezenţa la audierile de miercuri. La 20 de minute de la începutul sedinţei, Gigel Ştirbu a anunţat că a primit un sms prin care a fost informat că ministrul nu mai vine.

"Din păcate, în aceste zile asistăm la un masacru al culturii în România. Se pare că ce nu aduce bonus electoral actualilor guvernanţi sau ce nu contribuie în mod direct la înfrumuseţarea imaginii PSD, nu merită finanţat din banii publici. Cu toate aceste concedieri masive din teatre, Guvernul şi primarul Capitalei, d-na Firea, taie românilor dreptul la cultură. Este o situaţie cu adevarat alarmantă deoarece instituţiile de cultură din România sunt într-un iminent pericol de funcţionare, lucru care poate duce până la închiderea lor. Şi toate acestea se întâmplă dintr-un singur motiv: pentru că ce nu slujeşte PSD, nu merită să trăiască", se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX, pe 28 iunie, de Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură.

Potrivit aceluiaşi comunicat, "miercuri, 3 iulie a.c., la ora 13.00, voi invita în cadrul Comisiei, pentru audieri, pe toţi managerii principalelor instituţii de cultură pentru a discuta pe această temă stringentă şi extrem de alarmantă în care se află în acest moment instituţiile de cultură din România, tăierea bugetului pentru cultură şi numeroasele disponibilizări nejustificate care au dus la anularea de spectacole. Tebuie identificate urgent soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiântâlnite".

Într-un comunicat dat publicităţii pe 27 iunie, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, reacţiona la recentele disponibilizări din teatrele româneşti, atât instituţii din subordinea Ministerului Culturii, cât şi teatre coordonate de Primăria Capitalei. "Când nu aduce beneficii electorale, cultura e aruncată la gunoi de către PSD", spunea Gigel Ştirbu.

"Nu erau de ajuns apelurile din presă ale marilor artişti ai teatrelor româneşti că nu au fost plătiţi de câteva luni pentru spectacolele lor, pentru că nu ar fi obţinut un buget suficient de mare de la Primăria Capitalei. Acum, «chiar înainte de vacanţa de vară, li s-a desfăcut contractele de muncă a 50 de angajaţi ai Teatrului Naţional Bucureşti» care se ocupau de proiecţii, sunet, lumini, activităţi fără de care teatrul nu poate functiona, iar multe spectacole nu vor mai putea avea loc, după cum a declarat actorul Marius Manole. În pofida acestora, au fost păstraţi în TNB zeci de oameni inutili, singura «calitate» a lor fiind că au fost angajaţi de către PSD! În concluzie, PSD face ce ştie mai bine: înţesează şi păstrează oameni servili în toate instituţiile publice, necontând valoarea oamenilor angajaţi în prodigioasele instituţii de cultură. Aceste concedieri sau neplăţi ale prestaţiilor actorilor au avut loc în contextul în care atât Guvernul, cât şi Primăria Capitalei au tăiat bugetul institutiilor culturale. Concret, Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca, în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei. S-a ajuns la situaţia gravă ca actorii independenţi au ajuns să îşi cerşească drepturile legale de a fi plătiţi pentru munca lor şi să semnaleze, disperaţi, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autorităţile centrale abilitate", mai scria deputatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici