- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.11.2015, 18:34)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii: O nouă sală de concerte în Bucureşti, în sfârşit o prioritate pentru Guvern
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă dedicată ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional "George Enescu", că a devenit în sfârşit o prioritate pentru Guvern construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti.
Urmărește
1252 afișări
Ministrul Culturii: O nouă sală de concerte în Bucureşti, în sfârşit o prioritate pentru Guvern
La conferinţa de presă au participat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu, începând cu ediţia din 2017, şi Oana Marinescu, director de comunicare al evenimentului.
Începând cu ediţia din 2017, care se va desfăşura în perioada 2 - 24 septembrie, în Bucureşti, Festivalul Internaţional "George Enescu" intră într-o nouă etapă de dezvoltare internaţională, odată cu venirea la conducere a tandemului Zubin Mehta - preşedinte onorific şi Vladimir Jurowski - director artistic.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, în conferinţa de presă, că a vorbit cu dirijorul Zubin Mehta, care i-a transmis că publicul românesc este "unul dintre cele mai extraordinare" din Europa şi că merită o nouă sală de concerte.
În legătură cu această afirmaţie, Vlad Alexandrescu a declarat că o nouă sală de concerte în Bucureşti este o prioritate pentru noul Guvern.
"Construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti a devenit în sfârşit o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înţelegere în acest sens în echipa guvernamentală actuală", a spus ministrul Culturii, menţionând că îşi doreşte o sală construită în mijlocul Bucureştiului, cu un proiect de arhitectură nou, cu o acustică special studiată, într-o clădire care va deveni simbol al Capitalei.
"Este unul dintre proiectele mele prioritare şi sper că acest an va fi destul de lung încât să-l văd început", a completat ministrul Culturii.
Despre Vladimir Jurowski, noul ministru al Culturii a spus că acesta este "un foarte fin cunoscător al lui George Enescu" şi a descoperit "noi valenţe ale muzicii lui Enescu".
"Faptul că îl avem aici alături de noi este o recunoaştere nu numai a meritelor sale internaţionale, dar şi mai ales a cunoaşterii în profunzime pe care o are a muzicii secolului XX în general şi a creaţiilor lui George Enescu în particular", a spus ministrul Culturii.
Totodată, Vlad Alexandrescu i-a mulţumit lui Ioan Holender, care a condus festivalul timp de şapte ediţii succesive şi a permis "să ajungă la amploarea, la bogăţia şi la notorietatea pe care a câştigat-o astăzi".
"Suntem convinşi că prin acest tandem care se creează acum, prin dirijorul Zubin Mehta şi prin dirijorul Vladimir Jurowski, festivalul va câştiga în continuare notorietate", a mai spus ministrul Culturii.
De asemenea, ministrul Culturii a vorbit despre rolul pe care îl au muzicienii în viaţa românilor, spunând că aceştia ar trebui apreciaţi în fiecare zi.
"Într-o ţară ameninţată uneori, derutată, în care reperele se fărâmă, muzica este cea care aduce armonie, aduce solidaritate, aduce înţelegere. (...) Cred că respectul şi veneraţia cu care îi înconjurăm (pe muzicieni, n.r.) în timpul Festivalului Enescu ar trebui să devină o regulă, ar trebui să devină un mod de viaţă, un mod de a se raporta la ei. Pentru că statutul artistului, statutul muzicianului în România ar trebui regândit, ar trebui protejat. Sunt oameni care trebuie protejaţi, înţeleşi şi ajutaţi", a mai spus ministrul Culturii.
Un număr de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate pe scenele româneşti, de orchestre renumite, la ediţia din 2017, în timp ce "Oedip", cea mai cunoscută şi apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide festivalul, în versiune de concert, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philharmonic Orchestra, şi cu o distribuţie care îl include şi pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei "Oedip" va fi prezentată pentru prima dată şi la Royal Festival Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-şi, astfel, traseul internaţional.
Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" a avut loc anul acesta, între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe