Ministrul Culturii: Procedura de înscriere a sitului Roşia Montană în UNESCO va fi reluată

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, vineri, că, în urma analizei şi consultărilor, a luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii: Procedura de înscriere a sitului Roşia Montană în UNESCO va fi reluată

Ministrul Culturii: Procedura de înscriere a sitului Roşia Montană în UNESCO va fi reluată

Notificarea va fi depusă vineri, iar autorităţile în domeniu se încadrează în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în şedinţa din această vară a Comitetului patrimoniului mondial, care va avea loc în China.

"Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, şi asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional. Ţin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban", a mai spus Gheorghiu.

Ministrul Culturii a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu primarul localităţii Roşia Montană. În cadrul acestei întâlniri se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

De asemenea, acesta a spus că Muzeului mineritului din Roşia Montană va fi transferat în patrimoniul Ministerului Culturii. Acesta nu este legal constituit ca muzeu sau colecţie, deşi deţine bunuri de valoare. Transferul se poate face prin hotărâre de Guvern, pe baza deciziei Ministerului Economiei.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX pe 27 ianuarie de Ministerul Culturii, "în momentul de faţă, principala piedică în calea dezvoltării durabile a zonei o reprezintă lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG)". Instituţia anunţa atunci că va propune Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să finanţeze acest PUG, prin programul aflat deja în derulare, pentru finanţarea zonelor incluse în patrimoniul UNESCO.

"Este necesar să facem distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană, pe de o parte, şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO, pe de altă parte, întrucât sunt două lucruri total diferite. Patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un PUG", potrivit aceluiaşi document.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va finaliza procedurile pentru clasarea clădirilor istorice valoroase de la Roşia Montană, cum ar fi biserici, amenajări hidrotehnice (lacuri cu baraje) ş.a, astfel încât acestea să poată fi restaurate. De asemenea, vom relua demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta şi pune în valoare.

Institutul Naţional al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Roşia Montană, prin Programul Naţional de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformată şi greco-catolică.

Ministerul mai menţiona faptul că includerea în patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană nu înseamnă neapărat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanţă în vederea protejării sitului. Includerea în patrimoniul UNESCO înseamnă creşterea vizibilităţii zonei la nivel internaţional şi eliminarea riscului de a fi declasată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici