Ministrul Culturii, tras la răspundere în Comisia parlamentară pentru declaraţiile despre Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, a fost audiat marţi de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor în două cauze ce ţin de arbitraje litigioase: Cathedral Plaza, "edificiu al corupţiei", astfel numit într-un anunţ apostolic, şi Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia.

Urmărește
707 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii, tras la răspundere în Comisia parlamentară pentru declaraţiile despre Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum

Ministrul Culturii, tras la răspundere în Comisia parlamentară pentru declaraţiile despre Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum

În prima parte a şedinţei parlamentarilor, Ministrul Culturii a fost chestionat în jurul scandalului de la Cathedral Plaza. Papa Francisc ar fi refuzat să vină în vizită în România, furios din cauza scandalului provocat de construcţia acestei clădiri de birouri poziţionată lângă Biserica Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti.

Vlad Alexandrescu a infirmat acuzaţiile Comisiei de cultură: "A existat un anunţ apostolic în ceea ce priveşte situaţia cu Cathedral Plaza, nu eu am afirmat că Papa Francis refuză să vină în România din cauza scandalului. Nu este adevărat că eu am spus aceste lucruri după vizita mea la Vatican, e un decupaj al presei. Este un montaj. Trebuie să ţinem seama de faptul că administraţia românească trebuie să rezolve situaţia litigioasă de la Cathedral Plaza. Clădirea a fost construită fără autorizaţie, la mai puţin de 8 metri de un momument istoric. Îl aşteptăm pe papa Francisc să vină, a primit o invitaţie a preşedintelui. A existat, cum spuneam, o declaraţie a ministrului apostolic, a ambasadorului Vaticanului la Bucureşti cu privire la acest subiect controversat, sunt declaraţii în care Sfântul Scaun se pune în dezacord cu scandalul de la Cathedral Plaza. Dar nu este adevărat că am făcut declaraţii în care să susţin ferm că obtacolul în calea vizitei Papei la Bucureşti este această clădire a cărei demolare este cerută cu obstinaţie de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti. E vorba de un litigiu comercial. Sper ca Papa Francisc să vină în România, iar vizita lui să coincidă cu centenarul României Mari, astfel vizita va căpăta o valoare simbolică. Vă amintiţi ce valenţe simbolice a avut vizita Papei Ioan Paul al II-lea.", a exprimat Ministrul Culturii.

"Există un acord de acceptare al Ministerului Culturii legat de Cathedral Plaza", s-au auzit voci ale parlamentarilor membri în Comisia de cultură. Într-o şedinţă viitoare Comisia de cultură va analiza dosarul stufos al scandalului juridic Cathedral Plaza, iar Vlad Alexandrescu se va documenta şi va aduce la rândul său documente doveditoare şi grăitoare.

Un scurt rezumat al scandalului Cathedral Plazza ar începe cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti care a depus la DNA o plângere penală în cazul fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior". Primarul Capitalei de la acea vremea, Sorin Oprescu, declara atunci că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolicesunt nejustificate şi denigratoare. Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

Comisia de cultură a continuat să-l interogheze pe Ministrul Culturii despre scandalul cu biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia. Vlad Alexandrescu a fost acuzat că dă pe mâna "străinilor" din Biserica Catolică patrimoniul României adăpostit în Bibliotecă. Episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác, care a murit în 1798, le-a lăsat prin testament această clădire celor două entităţi, provincia Transilvania şi Ahiepiscopia Catolică de prin părţile locului. Alexandrescu a explicat că Arhiepiscopia Catolică de la Alba Iulia este parte integrată din România. Ministrul fusese acuzat că dă drept Vaticanului să intervină în administrarea patrimoniului din bibliotecă.

Alexandrescu a dat explicaţii despre deciziile sale ce nu deservesc Statul Român în privinţa Bibliotecii: "Instituţia este sugrumată, o clădire ruinată, cu trei persoane care se ocupă de o colecţie de o valoare excepţională. Un raport de specialitate pe care l-am cerut dovedeşte că biblioteca funcţionează într-o clădire dezafectată, complet degradată. Din punct de vedere juridic, există un litigiu de 18 ani între Ministerul Culturii cu Arhiepiscopia Catolică de la Albă Iulia. Există o ordonanţă de urgenţă care enumeră nişte clădiri ce ar fi trebuit retrocedate comunităţii maghiare, printre care şi clădirea bibliotecii. Interesul statului român este să rămână propietar al clădirii şi al inventarului de acolo. Nu cred că Biserica are capacitatea financiară, logistică de a ţine acolo patrimoniul. În discuţia pe care am avut-o cu monseniorul Jakubinyi i-am spus că justiţia va decide favorabil pentru ambele, între Ministerul Culturii şi Biserica Catolică, după testamentul episcopului. Apelul este pentru că Biserica să înceteze litigiile, să ajungem la o cale de mijloc, să negociem. Biserica Catolică a demarat acţiunile în instanţă. Trebuie să găsim o modalitate de a rezolva acest conflict îngheţat. E vorba de două organisme din interiorul României, un cult autorizat, n-are nicio legătură Vaticanul în povestea asta. Patrimoniul este o proprietate inalienabilă, Codex Aureus, manuscrisele, tot tezaurul, toate sunt ale noastre. E vorba de a găsi o soluţie amiabilă pentru că Biserica Catolică să-şi retragă litigiul.

Deputatul PNL Theodor Paleologu, prezent la şedinţa de audiere a Ministrului Culturii de marţi, a decriptat pentru cei prezenţi pasajul din testamentul în latină pe care episcopul din 1798 l-a lăsat. Paleologu a conchis că acestă Bibliotecă trebuie să rămână, prin testament, în grija Statului Român şi a Bisericii Catolice. Paleologu şi-a încheiat cuvântarea astfel: "O colaborare între stat şi Arhiepiscopie este binevenită, aceasta este intepretarea ce trebuie dată gestului lui Vlad Alexandrescu. Sper ca Biserica Catolică să fie îngăduitoare. Orice negociere este binevenită comparativ cu un litigiu ce durează de douăzeci de ani. Mă delimitez de reacţia senatorului Radu F. Alexandru care a cerut că ministrul să fie demis."

Scandalul Ministrul Alexandrescu vs. Statul Român în litigiul Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia a fost inaugurat de senatorul Radu F.Alexandru care declara periculoasă iniţiativa Ministrului Culturii la Vatican. Ministrul Vlad Alexandrescu a încercat să clarifice situaţia clădirii şi patrimoniului Bibliotecii Batthyaneum de la Albă Iulia aflată în degradare fizică şi litigiu juridic.

„În cadrul unei vizite recente la Albă Iulia, Ministrul Culturii a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolice să se găsească o soluţie amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei.”- se arată în Comunicatul de Presă al Ministerului Culturii.

Acest gest diplomatic a fost interpretat de către senatorul Radu F.Alexandru astfel:

"Cu ocazia vizitei făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, s-a întâlnit cu cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură. În cadrul discuţiilor, la care a fost prezent şi ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Alexandrescu a propus înaltului prelat o administrare comună a Vaticanului şi a Statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Albă Iulia şi a patrimoniului pe care această îl deţine. Iniţiativa îi aparţine în exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutată în prealabil la Bucureşti, ministrul nu a fost împuternicit de nicio autoritate a Statului român să lanseze o asemenea propunere. Prin demersul întreprins, ministrul Culturii a încălcat flagrant Constituţia ţării, legea patrimoniului naţional mobil (182/2000), legea muzeelor şi a colecţiilor (413/2004), legea bibliotecilor publice (334/2002) care stipulează că toate bunurile proprietate publică a Statului sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile", se arată în comunicatul trimis de Radu F. Alexandru.

În condiţiile interpretărilor senatorului Radu F.Alexandru, replica Ministerului Culturii este următoarea: "considerăm că punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, şi este, că atare, total nefondat. Ministrul Culturii rămâne în continuare dedicat apărării patrimoniului naţional şi respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiţie proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil şi imobil, al Bibliotecii Batthyaneum."

Istoria stă astfel: Clădirea şi patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Albă Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignaţiu Batthyany, a fost lăsată prin testament Provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice. Ministerul Culturii a început, sub actualul mandatul, să apere în justiţie dreptul de proprietate al Statului Român, iniţiind o cerere de intervenţie accesorie că parte procesuală pasivă în susţinerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfăşurare pe rolul Curţii de Apel Albă Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată. În tot acest timp, clădirea se degradează, periclitându-se conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului naţional aflat în administrarea Bibliotecii Naţionale a României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici