- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.06.2013, 16:06)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Albulescu spune că va juca toată viaţa: "Dacă mă retrăgeam, eram mort pe năsălie şi mă înmormântau"
Actorul Mircea Albulescu neagă zvonurile potrivit cărora ar fi decis să se retragă din activitatea artistică şi a declarat că va juca atât timp cât va trăi. "Dacă mă retrăgeam, eram mort pe năsălie şi mă înmormântau", a declarat actorul pentru MEDIAFAX, amuzat de acest zvon, apărut în presă.
Urmărește
339 afișări
Mircea Albulescu spune că va juca toată viaţa: "Dacă mă retrăgeam, eram mort pe năsălie şi mă înmormântau" (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Unul dintre cele mai recente proiecte ale lui Mircea Albulescu este spectacolul "Bădăranii", în regia lui Dan Tudor, după un text de Carlo Goldoni, jucat la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Din distribuţia spectacolului "Bădăranii" mai fac parte Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârboră, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Fleşner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apavaloaiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, muzica originală, de Vlaicu Golcea, iar mişcarea scenică, de Florin Fieroiu.
Maestru al scenei şi al filmului românesc, Mircea Albulescu, pe numele său real Iorgu Constantin V. Albulescu, s-a născut pe 4 octombrie 1934, la Bucureşti. Absolvent al Şcolii Medii Tehnice de Arhitectură, devine în 1952 "conductor-arhitect". Debutează ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular "Ana Ipătescu", iar în 1950 este angajat la Teatrul Naţional, ca "artist corp ansamblu" (figuraţie). În 1952 devine student al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa Aurei Buzescu.
Mircea Albulescu a avut o prodigioasă activitate ca actor, între anii 1956 - 1998, la Teatrul Municipal din Bucureşti, Teatrul de Comedie din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Bucureşti. În film, Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală. Actorul este membru al Uniunii Ziariştilor şi a colaborat mulţi ani cu reviste dedicate teatrului şi cinematografiei, dar şi cu alte publicaţii. Mircea Albulescu este şi autor de versuri şi proză scurtă.
În cinema, Mircea Albulescu a jucat în regia unor personalităţi precum Radu Gabrea ("Dincolo de nisipuri", 1973), Manole Marcus ("Actorul şi sălbaticii", 1975), Mircea Daneliuc ("Cursa", 1975), Alexa Visarion ("Înghiţitorul de săbii", 1981). Totodată, Mircea Albulescu a colaborat cu regizorul Dinu Tănase la filmul "La capătul liniei".
Pe lângă activitatea sa din domeniul cinematografiei, Mircea Albulescu are o prezenţă constantă pe scenele teatrale ale ţării, dar mai ales pe cea a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Astfel, în stagiunea 2012-2013, Mircea Albulescu s-a aflat pe afişele spectacolelor "Vizita bătrânei doamne", regia Alexander Morfov, "Livada de vişini", regia Felix Alexa, "Molto, gran' impressione", regia Dan Tudor, "Sânziana şi Pepelea", regia Dan Tudor.
Mircea Albulescu a primit, printre altele, Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii, în 2003, Premiul pentru întreaga activitate oferit de UNITER, în 2005, premiul Academiei Române pentru cei 50 de ani de "creaţie interpretativă în arta teatrală şi cinematografică", în 2006, premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009. Totodată, Mircea Albulescu a primit premiul de excelenţă la Festivalul Comediei Româneşti (festCO), în 2010.
Senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (Bucureşti) i-a acordat diploma de onoare şi medalia jubiliară "Magna cum Laude", iar Centrul Naţional al Cinematografiei l-a răsplătit cu premiul de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc. De asemenea, în anul 2000, Mircea Albulescu a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor, de Preşedinţia României.
Pe 29 octombrie 2011, Mircea Albulescu a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, în semn de recunoaştere pentru întreaga carieră.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe