Mircea Cărtărescu a lansat romanul "Solenoid": Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare

Scriitorul Mircea Cărtărescu a lansat, sâmbătă, la Târgul Gaudeamus din Bucureşti, cel mai recent roman al său, "Solenoid", despre care a spus că trebuie citit cu răbdare, fiind o carte lungă, "mai specială", care cere o anumită obişnuinţă a lecturii.

Urmărește
17329 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu a lansat romanul "Solenoid": Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare

Mircea Cărtărescu a lansat romanul "Solenoid": Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare (Imagine: David Nika /Arhiva Mediafax Foto)

Mircea Cărtărescu a lansat romanul "Solenoid": Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare

La evenimentul de lansare, care a avut loc la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, ce se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, au paticipat scriitorul Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea, director general editura Humanitas, şi filosoful Gabriel Liiceanu.

În cadrul evenimentului, Gabriel Liiceanu a spus că, pentru a exprima "extraordinarul momentului pe care îl trăim", i-a cerut voie lui Mircea Cărtărescu să citească în faţa publicului un mesaj pe care l-a transmis romancierului, după cele opt zile în care a lecturat romanul "Solenoid", care are 838 de pagini.

"Am citit în fiecare seară în opt calupuri de câte o sută de pagini. Din cauza lor am rupt, de fapt, legătura cu lumea în aceste zile. (...) Primul gând când am terminat a fost să îmi scriu pe cartea de vizită «Eu am citit 'Solenoid'», căci, în fapt, despre asta e vorba, despre un eveniment care îţi taie, oarecum, viaţa în două. Cine va citi cartea ta va înceta să fie un cititor de rând. (...) Acum o jumătate de oră mi-a fost adus volumul proaspăt apărut. Am avut certitudinea, privindu-l, că ţin în mână cea mai de seamă ispravă a acestor 25 de ani Humanitas şi că am asistat, contemporan cu autorul şi mândru implicat întrucâtva în povestea vieţii lui, la naşterea uneia dintee cărţile mari ale lumii. (...) Mi-am amintit de scrisoarea pe care ţi-am trimis-o în urmă cu două decenii, o reverenţă solemnă pe care o făceam în faţa celui care erai şi a celui care urma să devii. Am ştiut de atunci că aşa se va întâmpla, că vei fi alesul. Al doilea gând care m-a însoţit pe parcursul lecturii este că ceea se întâmplă în această carte, cartea disperatei căutări a imposibilei mântuiri, nu poate fi reluat în cuvinte, nu poate fi comentat, aşa cum vă spuneam nu poate fi comentată muzica. Cum să comentezi un urlet literar modelt dumnezeieşte? (...) Singurul lucru pe care ţi-l reproşez este că îţi laşi cititorul devastat. Nu speranţa ne-o iei, căci mulţi nici nu o aveam, ci iluzia, dreptul de a ne minţi zilnic în linişte, de a ne inventa jocuri de oameni mari, ca să driblăm existenţa şi să nu înnebunim pur şi simplu", i-a scris Gabriel Liiceanu lui Mircea Cărtărescu.

În continuare, Gabriel Liiceanu a vorbit despre cartea lui Mircea Cărtărescu, spunând că autorul "nu e un tip normal".

"Ca să fie clar: Cărtărescu nu e un tip normal. Nu seamănă cu niciunul din ăia care se află în clipa de faţă în sală, în România sau pe planetă. De ce nu e normal? Păi, pentru că a ajuns să vadă şi să simtă altfel decât toţi oamenii care îi sunt contemporani şi decât mulţi care l-au precedat. Face parte din acei puţini care simt enorm şi au ochiul vederii care descoperă monstruosul, care este componetă esenţială a existenţei, oricât de bine înfăşurată este ea. Altfel spus, este un personaj, un om, o fiinţă umană, căreia carcasa de apărare îi lipseşte şi atunci tot ceea ce lumea trimite îndeobşte între noi, mai ales, grozăvia lumii, este luată de el în plin. În timp ce noi avem toate mecanismele de a ne apăra, el nu are niciunul. Dimpotrivă, are toate mecanismele de a le recepta. Şi acum vine partea a doua: ce receptează acest om care nu are carcasă de apărare? Receptează condiţia umană. Ei, şi, nu suntem toţi în condiţia umană? Suntem, dar nu o receptăm", a mai spus Gabriel Liiceanu, precizând că "Solenoid" reprezintă "căutarea disperată a unor evadări".

Totodată, Gabriel Liiceanu a vorbit şi despre titlul acestei cărţi, care, anterior publicării, a fost denumită "Anomaliile mele".

"Solenoidul este o bobină, dar Cărtărescu îi dă proprietăţi speciale. E o bobină care nu numai e în stare să genereze energie şi să producă magnetism, e o bobină care e în stare, în acelaşi timp, să facă ca lucrurile să intre în levitaţie. Toată cartea asta este o căutare de a ieşi pe verticală din lume, ca şi cum am avea posibilitatea evadării într-o altă dimensiune", a spus Gabriel Liiceanu.

Despre afirmaţia lui Gabriel Liiceanu cum că n-ar fi un tip "normal", Mircea Cărtărescu a ţinut să facă anumite precizări: "Dimpotrivă, faţă de ceea ce v-a spus domnul Liiceanu, eu sunt cel mai simplu şi cel mai obişnuit om din lume, vă rog să mă credeţi. Întotdeauna, problema mea a fost faptul că sunt ca aerul, oamenii s-au uitat întotdeauna prin mine. Nu vă mai spun ce insucces la fete am avut întotdeauna. Cât de neînsemnat m-am simţit în toată adolescenţa şi în perioada facultăţii. M-am simţit omul cel mai lipsit de personalitate, dintre toţi cei pe care îi cunoşteam. (...) Atunci cum se face că am reuşit să scriu câteva cărţi? Drept să vă spun, nu prea ştiu. Pentru mine, scrisul nu înseamnă nimic, este cel mai simplu lucru din lume. Eu nu simt că muncesc sau că lucrez scriind o carte (...)", a spus Mircea Cărtărescu.

Totodată, vorbind despre cărţile sale, Mircea Cărtărescu a spus că într-un fel "păcăleşte lumea" şi le-a recomandat cititorilor să citească în tihnă noul său roman, "Solenoid".

"Mie mi se pare că, de fapt, cam păcălesc lumea, pentru că mie mi-e atât de uşor să scriu, pe când altora le e atât de greu să citească, şi, din punctul acesta de vedere, am foarte multă simpatie şi duioşie pentru cei care încep să citească o carte a mea, pentru că ştiu că uneori le vine mai greu. (...) Eu aş vrea să încercaţi să citiţi această carte, este o carte lungă şi cere o anumită obişnuinţă a lecturii, pe care oamenii nu prea o mai au astăzi. Noi citim pe Facebook acum, câte o bucăţică de colo, câte o bucăţică de colo. Obişnuinţa lecturii îndelungate ne-a cam dispărut (...), nimeni nu mai citeşte cum citea înainte, dar, totuşi, aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250 aşa. (...) Pănă acolo sunt schele, este schelărie pe care apoi se va ridica cartea propriu-zisă.", a spus Mircea Cărtărescu, recomandându-le cititorilor să citească în tihnă, să nu se grăbească cu lectura.

"Aceasta carte nu este pentru dumneavoastră toţi, ci pentru fiecare dintre dumneavoastră în parte", a adăugat scriitorul.

Mircea Cărtărescu a mulţumit publicului care a venit la evenimentul de lansare a cărţii sale, editurii Humanitas, lui Gabriel Liiceanu şi Lidiei Bodea, pentru tot ajutorul pe care i l-au oferit de fiecare dată când a publicat şi a lansat o nouă carte în ultimii 20 de ani.

"Orice carte, spus simplu, este naşterea unui copil. Pot spune că sunt mamă eroină deja, datorită numărului mare de copii pe care deja îi am, ajutat de nişte moaşe minunate, pe care le am alături de mine", a spus Mircea Cărtărescu, precizând că nu va vorbi despre acest "copil", lăsându-i pe cei dinafara operei să se exprime.

"Această ediţie nu este absolut perfectă, mai sunt mici scăpări, mai sunt lucruri pe care le vom remedia la ediţia a doua, tocmai datorită grabei extraordinare cu care am lucrat cu toţii pentru asta", a spus Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit "generaţia optzecistă". Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) şi apoi unul în trei volume, "Orbitor" (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi.

Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit în 2005 premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici