Mircea Cărtărescu, în turneu în Suedia, în perioada 16-20 noiembrie

Scriitorul Mircea Cărtărescu vizitează Suedia în perioada 16-20 noiembrie, cu ocazia publicării în limba suedeză a "Jurnalului" său dintre anii 1994 şi 2003, apărut sub titlul suedez "Dagbok 1994-2003", potrivit unui comunicat.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu, în turneu în Suedia, în perioada 16-20 noiembrie

Mircea Cărtărescu, în turneu în Suedia, în perioada 16-20 noiembrie (Imagine:

Turneul cuprinde apariţii pe scene literare din Stockholm, Göteborg şi Malmö şi este organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu editura Albert Bonniers Förlag şi Scena Internaţională a Scriitorilor.

Pe 16 noiembrie, de la ora 19.00, Mircea Cărtărescu va fi în dialog cu scriitorul Aris Fioretos pe Scena Internaţională a Scriitorilor de la Kulturhuset, Stockholm, în timp ce pe 18 noiembrie, de la ora 18.00, scriitorul român va intra în dialog cu scriitoarea Martina Lowden pe Scena Internaţională a Scriitorilor din cadrul Bibliotecii municipale din Göteborg.

Totodată, pe 20 noiembrie, de la ora 19.00, Mircea Cărtărescu va dialoga cu scriitoarea Eva Ström pe Scena Internaţională a Scriitorilor din cadrul Bibliotecii municipale din Malmö.

"Jurnalul", sub titlul său suedez "Dagbok 1994-2003" (în traducerea lui Inger Johansson), este al şaselea volum de Mircea Cărtărescu ce apare în traducere suedeză, după "Nostalgia" (2002), "Orbitor" (2004, 2006, 2009) şi antologia de poezie "En lycklig dag i mitt liv" (2008).

Cotidienele suedeze Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan, Kristianstadsbladet şi Helsingborgs Dagbladet au recenzat "Jurnalul" lui Mircea Cărtărescu încă din primele zile după apariţie, impresia unanimă fiind una entuziastă. Astfel, scriitorul Malte Persson afirmă că rareori a citit "o descriere atât de bună a scrisului ca luptă cu propriul creier şi propriile limitări", în timp ce eseistul Crister Enander consideră că "avem de-a face cu literatură de mare calitate". În aceiaşi termeni superlativi scrie şi jurnalistul Thomas Kjellgren, care vede în Mircea Cărtărescu "unul dintre cei mai interesanţi scriitori ai timpului nostru", remarcând că "acei conaţionali care l-au acuzat de egocentrism n-au înţeles că el este poate cel mai mare scriitor al ţării lor".

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Romană a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. Cărţile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacăra, Tomis şi Ziarul de Iaşi. De asemenea, cărţile sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Volumul de proză "Nostalgia" a primit, în 2005, Premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino. Scriitorul a fost decorat anul trecut cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă decoraţie acordată de statul francez în domeniul culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici