- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.05.2011, 16:47)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Diaconu, despre proiectul lui Socaciu privind dublarea filmelor: Este exclus să se întâmple
Actorul şi senatorul Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX despre iniţiativa legislativă a deputatului Victor Socaciu ce prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română că, din punctul său de vedere, este exclus să se întâmple aşa ceva şi va face tot ce va putea în acest sens.
Urmărește
687 afișări
Mircea Diaconu, despre proiectul lui Socaciu privind dublarea filmelor: Este exclus să se întâmple (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Diaconu, membru în Comisia de cultură a Senatului, a spus că a auzit de proiect, dar nu ştia că îi aparţine lui Victor Socaciu, vicepreşedinte al Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.
"Din punctul meu de vedere, este exclus să se întâmple. O să fac tot ce-mi stă în putere să îi conving pe toţi şi o să încerc să-l conving şi pe el (pe Victor Socaciu, n.r.)", a spus senatorul liberal.
Mircea Diaconu a mai apreciat, în ceea ce priveşte difuzarea filmelor străine, că "e foarte bine aşa cum este", în România subtitrarea reprezentând "un câştig".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"O operă completă este aşa cum o face creatorul, orice intervenţie este oricum o diminuare, chiar şi în zona limbii (...) E a şaptea artă totuşi", a spus Diaconu. "Să-l auzi pe Anthony Quinn vorbind în coreeană sau în română. E caraghios!", a mai declarat actorul.
Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, în această săptămână, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română, în locul subtitrării folosite în prezent.
Vicepreşedintele CNA Ioan Onisei, vorbind în nume personal, a declarat pentru MEDIAFAX că iniţiativa nu i se pare "una fericită" şi a enumerat mai multe considerente în acest sens. Astfel, el a menţionat mai întâi faptul că dublarea "presupune costuri mult mai mari pentru radiodifuzori, într-o perioadă în care sursele acestora de venit sunt în scădere". "Subtitrarea a fost pentru generaţii întregi şi încă rămâne un mijloc de învăţare sau de perfecţionare a învăţării unei limbi străine", a mai spus Onisei. El s-a referit şi la calitatea artistică a filmelor, care poate fi afectată considerabil prin dublare. "Pentru cei care au trăit lucrul acesta, amintesc de traducerea de la Cinemateca Română", a spus Onisei. Şi, deşi pare o problemă marginală, dublarea ar împiedica persoanele cu deficienţe de auz să urmărească filmele, a mai argumentat Ioan Onisei.
Propunerea nu a avut o primire mai favorabilă nici din partea altor actori.
Astfel, Victor Rebengiuc a declarat, vineri, la RFI că proiectul este "o mare prostie" care ar ştirbi "cel puţin 25% din valoarea artistică şi estetică a unui film". "Acest lucru ar trebui să dispară chiar din faza de proiect, pentru că este o mare prostie! Dublarea răpeşte în mod categoric cel puţin 25% din valoarea artistică şi estetică a unui film. Nu poţi niciodată să vii tu să fii De Niro sau Al Pacino sau oricare alt actor mare sau mic, care joacă în limba lui. E o prostie! Se fac lucrurile astea în ţări analfabete. Sigur, există o industrie care asigură într-un fel celor care fac dublaje un venit oarecare şi e o afacere, dar cred că e genul de afacere care n-are ce căuta în ţara noastră", declară actorul.
Ion Caramitru a declarat la rândul său la RFI că dublarea filmelor străine nu are nicio legătură cu protejarea identităţii naţionale şi că s-ar putea face numai dacă piaţa ar cere acest lucru. "Nu mi-aş dori să-l văd pe Anthony Quinn dublat de altcineva. N-are nici o legătură cu identitatea naţională. Din contră, este un mare privilegiu să auzi limba engleză vorbită de Laurence Olivier sau de altcineva", spune Ion Caramitru.
"Cred că nu poate fi impus lucrul acesta prin lege. Vreau să vă spun că au fost oameni care au învăţat limbi străine privind la filme. Ba chiar în ţări cum este Albania, unde era un regim draconic mai rău decât în România, foarte multă lume a învăţat italiană şi chiar engleză privind la filme. Ăsta e un element de cultură generală. Dacă piaţa cere acest lucru, se poate face, dacă nu, nu", declară Ion Caramitru.
Actorul spune că unele filme sunt dublate şi acum, dar că dublajul este de proastă calitate: "Asist cu stupoare la dublaje de proastă calitate a filmelor de desene animate sau chiar filmuleţe de trei parale pe la unele televiziuni. Sunt atât de prost făcute!".
Iniţiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului.
Votează aici dacă eşti de acord sau nu cu această iniţiativă
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe