- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.10.2008, 22:35)
Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu - câştigătorii Premiilor Prometheus
Scriitorul Mircea Horia Simionescu a câştigat, miercuri, premiul pentru Opera Omnia, în timp ce violonistul Alexandru Tomescu a câştigat premiul pentru Opera Prima, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a marilor Premii Prometheus, oferite de Fundaţia Anonimul.
Urmărește
200 afișări
Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu - câştigătorii Premiilor Prometheus
Livius Ciocârlie, membru în juriul care a acordat distincţiile, în Club Prometheus, a declarat că Mircea Horia Simionescu este recunoscut în rândul tinerilor. "Este, în primul rând, un scriitor foarte important, care poate modifica ceva în domeniul său", a spus acesta.
"Mircea Horia Simionescu era un duh al avangardei, care apărea înainte de 1989 în toate împrejurările. Un om plin de umor. O prezenţă extrem de calmă", a declarat, la rândul său, preşedintele juriului, Andrei Pleşu.
"Sunt surprins de această recunoaştere. Am avut 25 de ani de tăcere şi de încercări. 25 de ani m-am ferit de pagina tipărită. (...) Sunt mulţi care cred că m-am supărat pe Bucureşti. Mi-am propus să fac o experienţă: aceea de a nu mă arăta. Nu am mai trecut de Piaţa Victoriei spre Magheru de mult", a declarat Simionescu la primirea diplomei de nominalizat, înainte ca rezultatele finale să fie anunţate de juriu. Scriitorul a ales, de foarte mulţi ani, să locuiască într-o casă din localitatea Pietroşiţa, în Târgovişte.
"Pot să spun că sunt unul dintre oamenii care nu are duşmani (...) Şi mai pot să spun că fratele meu mi-a scris o parte din cărţi. Avea un stil de a povesti într-un flux suprarealist. M-a învăţat mai mult decât toţi profesorii de română pe care i-am avut. Acum plec înapoi, pentru că mai am de tencuit, mai am de cărat la casă", a declarat scriitorul.
Mircea Horia Simionescu s-a născut la 23 ianuarie 1928, în Târgovişte. A fondat, împreună cu Radu Petrescu şi alţi adolescenţi târgovişteni, grupul literar numit ulterior "Şcoala de la Târgovişte". A debutat cu povestirea "Cum l-am trădat pe Pascal", în 1968, şi ca romancier "Dicţionar onomastic", în 1969, acesta fiind primul volum al ciclului "Ingeniosul bine temperat".
A mai publicat volume precum "După 1900, pe la amiază" (1974) şi "Paltonul de vară" (1996). Ambele volume au fost distinse cu Premiul Uniunii Scriitorilor. "Jumătate plus unu' (1976) a fost distins cu premiul "Ion Creangă" al Academiei Române. Uniunea Scriitorilor i-a acordat premiul "Opera Omnia", în 1997.
Nominalizaţi la premiul Opera Omnia au mai fost muzicianul Valentin Gheorghiu, pictorul Teodor Moraru şi actorul Costache Babii.
Premiul pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei.
Anul acesta au fost acordate premii în valoare de câte 10.000 de lei pentru nominalizaţii distincţiei.
Premiul pentru Opera Prima, acordat lui Alexandru Tomescu, a fost ridicat de mama acestuia, Mihaela Tomescu, artistul având un recital la Sibiu.
Dumitru Avakian, membru al juriului, a spus că nu l-a nominalizat pe Tomescu din considerente de notorietate. Acesta a declarat că Tomescu este un muzician care "nu se refugiază într-un turn de fildeş". "Este deja o personalitate, la cei 31 de ani ai săi. Este autorul unor importante proiecte muzicale. Are bucuria de a merge în acele zone ale ţării unde nu există instituţii muzicale. Aceste gesturi încununează zenitul carierei de tânăr muzician", a mai spus Avakian.
Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, din 2002. A absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1999, iar următorii doi ani a studiat la Sothern Methodist University din Dallas, Texas, respectiv Ecole Superieure de Musique din Sion, Elveţia. A câştigat premiul I la Concursul Internaţional "George Enescu", în 1999. A primit, de asemenea, premii în Coreea de Nord şi Italia.
În 2007, Tomescu a câştigat, în urma unui concurs, vioara Stradivarius care a aparţinut muzicianului Ion Voicu.
Tomescu face parte din ansamblul Romanian Piano Trio, alături de muzicienii Horia Mihail şi Răzvan Suma. Ansamblul organizează turnee în ţară, în diferite localităţi, pentru a promova muzica clasică.
Premiul Prometheus pentru Opera Prima are o valoare de 10.000 lei.
Nominalizaţi la aceeaşi categorie au mai fost scriitorul Iulian Costache, regizoarea Adina Pintilie şi pictorul Ciprian Paleologu.
Juriul care a acordat cele două premii a fost format din Andrei Pleşu (preşedinte), Aurelia Mocanu (arte vizuale), Alexandru Dabija (artele spectacolului), Livius Ciocârlie (literatură) şi Dumitru Avakian (muzică).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Cum arată iubita misterioasă a lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României. Cei doi au nășit un cuplu din Câmpulung alături de Nea Mărin și soția lui
CANCAN.RO
Afacerea INEDITĂ lansată de un cuplu din Iași. Cei doi au adus mașini de epocă din SUA și le-au scos la închiriat
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe